: Στην Γυναικολογία η καλή συνεργασία με τις γυναίκες που μας εμπιστεύονται στις πολλές μετασχηματιστικές περιόδους της ζωής τους, είναι πολύτιμη.
Η Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος, Έφη Ρομποτή με εφόδια τις γνώσεις και την πάνω από 28 χρόνια εμπειρία της στον χώρο, μας εξηγεί 11 πράγματα που η/ο γυναικολόγος μας εύχεται να γνωρίζουμε για να αισθανθούμε πιο άνετα για την επόμενη εξέταση.
1.Η πρώτη γυναικολογική επίσκεψη ξεκινά στα 13-15 χρόνια
Οι έφηβες μπορεί να μην χρειάζονται εξέταση, αλλά είναι καλή στιγμή να τους παρουσιάσετε την ιδέα, ώστε να τις βοηθήσετε να αισθάνονται τον γυναικολογικό τους έλεγχο σαν ένα φυσιολογικό μέρος του ελέγχου της υγείας τους.
2.Μην εμπιστεύεστε τις διαφημίσεις για την “γυναικεία υγιεινή”
Όσο λιγότερα προϊόντα και ξένες ουσίες χρησιμοποιείτε για λόγους υγιεινής, τόσο το καλύτερο.
3.Στο γραφείο της/του γυναικολόγου σας μπορείτε να μιλήσετε για όλες τις ανησυχίες σας
Μπορεί να νομίζετε ότι χρειάζεται θάρρος για να μιλήσετε για πράγματα όπως οι σεξουαλικοί σύντροφοι ή για δυνητικά επικίνδυνες συμπεριφορές, αλλά αποτελεί ουσιαστικό μέρος της επίσκεψής σας το να λύσετε τις απορίες σας.
Ο γιατρός σας είναι εκεί για να σας βοηθήσει, όχι να σας κρίνει!
4. Μην αναβάλετε από νευρικότητα να προγραμματίσετε το ραντεβού σας
Είτε είναι η πρώτη γυναικολογική επίσκεψη είτε πολλοστή, είναι φυσιολογικό να είστε λίγο ανήσυχη.
5. Μην ανησυχείτε για τις συνήθειες περιποίησης
6.Μην ψάχνετε στο Internet απαντήσεις στις ερωτήσεις για την υγεία σας
Οι διαδικτυακές αναζητήσεις δεν γνωρίζουν το ιατρικό σας ιστορικό ή παράγοντες κινδύνου.
7.Μιλήστε για τις κράμπες και τη δυσφορία στην περίοδο
Εάν οι περίοδοι σας είναι πολύ οδυνηρές ή χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να είναι ένδειξη ενδομητρίωσης ή ινομυωμάτων της μήτρας. Μιλήστε με την/τον γιατρό σας.
8.Ενημερωθείτε για θέματα ελέγχου των γεννήσεων
Το ιστορικό σας, ατομικό και κληρονομικό, η ηλικία σας, οι συνήθειες σας είναι βασικοί παράγοντες για να σας προτείνει την καλύτερη για εσάς αλλά και την συγκεκριμένη φάση της ζωής σας, λύση.
9.Συζητήστε την πρόθεση σας για εγκυμοσύνη αρκετά νωρίτερα
Θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε με ένα κατάλληλο σχέδιο ανάλογα με το ιστορικό σας, την κληρονομικότητα που έχετε και την ηλικία τόσο την δική σας όσο και του συντρόφου σας.
10.Μιλήστε ελεύθερα εάν πονάτε κατά τη διάρκεια του σεξ
Εάν αισθάνεστε πόνο κατά ή μετά τη σεξουαλική επαφή, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τη γιατρό σας ανεξάρτητα από την ηλικία που σας συμβαίνει.
11.Αναφέρετε μη γυναικολογικά θέματα υγείας που σας απασχολούν
Μπορεί να σας συμβουλέψει και να σας συστήσει υπεύθυνα έναν ειδικό εάν χρειαστεί.
Η Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος, Έφη Ρομποτή ενδιαφέρεται πολύ και δείχνει ιδιαίτερη σημασία στην σωστή και επιστημονική ενημέρωση των γυναικών για τα γυναικολογικά θέματα. Γι’ αυτό σε τακτική βάση ανεβάζει αναλυτικά βίντεο στο επίσημο κανάλι της στο Youtube στα οποία μοιράζεται όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και απαντά σε όλες τις κρίσιμες ερωτήσεις.