25η Μαρτίου: Η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση

25η Μαρτίου

Η παρέλαση για την 25η Μαρτίου ξεκίνησε στις 11:15 παρουσία της πολιτειακής, πολιτικής, δικαστικής, θρησκευτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Νωρίτερα, στις 06:20 πραγματοποιήθηκε ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών από το πυροβολείο του Λυκαβηττού και εκτέλεση Εωθινού από τμήματα μουσικής των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Στις 08:00 έγινε η επίσημη έπαρση της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Στις 10:00 πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Καθεδρικό (Μητροπολιτικό) Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου Β’. Στις 10:01. έγινε ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών από το πυροβολείο του Λυκαβηττού.

Ακολούθησε στις 11:05 η κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα.

 Πλήθος οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Στη σημερινή στρατιωτική παρέλαση, συμμετείχε πλήθος από οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων όπως ουλαμοί αρμάτων Leopard 2, πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων MLRS, τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ-109 & PzH 2000, μαχητικά αεροσκάφη F-16, Rafale, Mirage-2000, F-4E Phathom, ελικόπτερα Chinook, Apache, NH-90, Aegean Hawk και Super Puma.

Επιπλέον, συμμετείχε το φημισμένο αεροπλάνο T-6 Harvard της Πολεμικής Αεροπορίας, με το οποίο εκπαιδεύτηκαν γενεές και γενεές Ελλήνων πιλότων, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τη δεκαετία του 1960 όπως επίσης και το θρυλικό Spitfire.

Η παρέλαση ξεκίνησε με τους Ανάπηρους Πολέμου και ακολούθησαν τα τρία Εθελοντικά Σώματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, (Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Σαμαρειτών Διασωστών – Ναυαγοσωστών).

Στη συνέχεια, παρέλασε φάλαγγα μηχανοκίνητων οχημάτων του Στρατού Ξηράς όπου, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Μ113, οχήματα Hummer με φορείς Α-Τ Milan και με φορείς Α-Τ Kornet-E, Marder 1A3, oμάδα ναρκαλιείας, ομάδες Διασωστών, μοίρα Πυροβολικού Μάχης, πυροβολαρχίες κατευνόθεμνων βλημάτων Stinger – Asrad και Hawk.

Σειρά είχαν μετέπειτα, μεταξύ άλλων, στρατονόμοι δικυκλιστές και τμήμα τροχοφόρων οχημάτων στρατονομίας, οχήματα νοσηλευτών, ασθενοφόρα, κινητό εειρουργείο, οχήματα περισυλλογής ενώ η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε με τμήμα δικύκλων των ομάδων «Ζ» και «Δίας» και περιπολικών, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή με δίκυκλα και οχήματα και το Πυροσβεστικό Σώμα επίσης με δίκυκλα και οχήματα καθώς και τμήμα δασοκομάντος.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Στην παρέλαση, συμμετείχαν, ακόμη, η Προεδρική Φρουρά, τμήμα καταδρομών αλεξιπτωτιστών, τμήμα πεζοναυτών, τμήμα εθνοφυλακής, πεζοπόρα τμήματα των παραγωγικών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και, μεταξύ άλλων, μηχανοκίνητη φάλαγγα των μέσων του Όπλου των διαβιβάσεων, διμοιρία χημικής, βιολογικής, ραδιολογικής και πυρηνικής Άμυνας του ειδικού διακλαδικού λόχου, οχήματα Υγειονομικού.

Πραγματοποιήθηκε, τέλος, πλήθος διελεύσεων σμηνών και σχηματισμών μαχητικών αεροσκαφών αλλά και διελεύσεις C-130, C-27J και Canadair CL-215, διελεύσεις σχηματισμών επιθετικών ελικοπτέρων Kiowa Warrior και UH-1H καθώς και διελεύσεις ελικοπτέρων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Στις 18:41 έχει προγραμματιστεί η επίσημη υποστολή της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και ταυτόχρονα ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών από τοπυροβολείο του Λυκαβηττού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...