ANT1

Η πιο χαμένη από όλες τις μέρες είναι εκείνη που δεν γελάσαμε! Ο ANT1 από το 1990 κιόλας υιοθέτησε την αρχή πως το «Γέλιο είναι ζωή» κι ενέταξε στο πρόγραμμά του 120 κωμικές σειρές που μέχρι σήμερα αποδεικνύουν καθημερινά πως αν ξέρεις να γελάς ξέρεις και να ζεις.  Η κωμωδία και ο ANT1 έχουν μια πολύ πετυχημένη πορεία αυτά τα 30 χρόνια της λειτουργίας του καναλιού. Εξαιρετικά αστείες ιστορίες, σημαντικοί δημιουργοί, ταλαντούχοι ηθοποιοί: όλα συνηγόρησαν στο να γραφτεί μια ιστορία γεμάτη γέλια που απογείωσε την ψυχαγωγική ζώνη του καναλιού.

Οι ατάκες από τις σειρές του ANT1 μάς κάνουν ακόμα να χαμογελάμε και να τις χρησιμοποιούμε συχνά στους δικούς μας διαλόγους. Και φυσικά σε κάθε επανάληψη προβολής, τα υψηλά νούμερα επιβεβαιώνουν τη διαχρονικότητα της επιτυχίας.

Θρύλοι της κωμωδίας, όπως ο Θανάσης Βέγγος, η Ρένα Βλαχοπούλου, αλλά και η μεγαλύτερη σταρ της χώρας, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ήταν κομμάτι του ΑΝΤ1 από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Αυτά τα 30 χρόνια, δεν ήταν λίγοι και οι σύγχρονοι κωμικοί ηθοποιοί, όπως ο Χάρης Ρώμας, ο Γιάννης Μπέζος και η Ελένη Ράντου, που βρήκαν το σπίτι τους στον ΑΝΤ1, κάνοντας μεγάλες επιτυχίες στο είδος.

Εκατόν είκοσι σειρές που υποκλίνονται στο γέλιο! Τις δημιούργησαν άνθρωποι με μοναδικό κωμικό συγγραφικό ταλέντο, σεναριογράφοι που έγραψαν ιστορία στην κωμωδία. Ποιος δεν έχει γελάσει  με τις σειρές που δημιούργησαν οι: Άγγελoς Πυριόχoς, Πάvoς Χατζηκoυτσέλης, Λευτέρης Παπαπέτρου, Κώστας Πρετεντέρης, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Λευτέρης Καπώvης, Ρένα Ρίγγα, Κάκια Ιγερινού, Γιάννης Καλαμίτσης, Χάρης Ρώμας, Άννα Χατζησοφιά, Πάνος Έξαρχος, Γιώργος Κωνσταντίνου, Αλέξανδρος Ρήγας, Δημήτρης Αποστόλου, Τίνα Καμπίτση, Στάθης Βαλούκος, Κώστας Βαζάκας, Σάρα Γανωτή, Νίκος Σταυρακούδης, Μελίνα Τσαμπάνη, Γιώργος Κρητικός, Μάκης Πιτταράς, Ηλίας Ψινάκης («Τα Μπακούρια») κ.α.

Δεκάδες πετυχημένοι σκηνοθέτες έδωσαν ζωή στις αστείες ιστορίες που μας κράτησαν μπροστά στις οθόνες μας, σκηνοθέτες όπως οι: Αντώνης Τέμπος, Γιάννης Δαλιανίδης, Μανούσος Μανουσάκης, Ερρίκoς Αvδρέoυ, Όλγα Μαλέα, Σταμάτης Φασουλής, Βασίλης Θωμόπουλος, Κώστας Λυχναράς, Ανδρέας Μορφονιός, Τάκης Βουγιουκλάκης, Κώστας Κιμούλης, Ρέινα Εσκενάζυ, Γρηγόρης Πετρινιώτης, Χρήστος Δήμας, Βασίλης Τσελεµέγκoς, Τάκης Μιχαήλ, Νίκος Κρητικός, Πάνος Κούτρας, Κώστας Κωτσόπουλος, Αλέξανδρος Πανταζούδης, Πιέρρος Ανδρακάκος κ.α.

Το ξεκίνημα έγινε το 1990 με τις σειρές «Άγγελος κατά λάθος» και «Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης». Το «Άγγελος κατά λάθος», σε σενάριο Γιώργου Κωνσταντίνου και σκηνοθεσία Μιχάλη Παπανικολάου, είναι η ιστορία ενός ιδιόρρυθμου διαβόλου, ο οποίος όχι µόνο δεν είχε αναλάβει ποτέ υπηρεσία στη Γη, αλλά πρόδωσε και τη σατανική του ιδιότητα όταν έγινε φίλος µε έναν άγγελο.

Ο «Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης», με τον αείμνηστο Θανάση Βέγγο, ήταν ένας έντιμος, αµίµητος και απολαυστικός ανθρώπινος ήρωας, που είχε πάνω απ’ όλα το καθήκον. Προσπαθώντας να επιβάλλει την τάξη βρισκόταν συνεχώς στην πρώτη γραµµή, στην πάταξη του εγκλήματος, στις απεργίες και τους απεργοσπάστες, αλλά και στο «φρενάρισµα» κάθε είδους κοµπίνας. Το σενάριο και η σκηνοθεσία ήταν του
Γιώργου Λαζαρίδη.

Από τότε έως και σήμερα, έχουν προβληθεί 120 κωμικές σειρές από τον ΑΝΤ1 που άφησαν εποχή. Μεταξύ αυτών οι:

 «Και εύθυμη και χήρα» (1991)

Σενάριο: Παύλος Μάτεσις

Σκηνοθεσία: Τάκης Βουγιουκλάκης

Η αξέχαστη Αλίκη Βουγιουκλάκη έκανε τη μοναδική τηλεοπτική της εμφάνιση στον ΑΝΤ1. Ο ΑΝΤ1, άλλωστε, τηλεόραση και ραδιόφωνο, ήταν ο χώρος που εμπιστευόταν από τον πρώτο κιόλας καιρό της λειτουργίας τους. Η ιστορία εκτυλίσσεται στη Μαρσοβία. Η Άννα χάνει πολύ νέα τον πλούσιο άντρα της και αποφασίζει να φύγει για το Παρίσι. Εκεί, πολιορκείται από όλους τους νέους της υψηλής κοινωνίας και προκαλεί τη ζήλια των γυναικών.