Τσουρέκια συνταγή : Η Δέσποινα Βανδή έχει αδυναμία στη μαγειρική και κατά καιρούς έχει αναρτήσει στον λογαριασμό που διατηρεί στο Instagram μοναδικά πιάτα και δημιουργίες για να δείξει το ταλέντο της!
ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ SURVIVOR EΔΩ
Μια είναι όμως η συνταγή που έχει καταφέρει να ενθουσιάσει τον κόσμο και δεν είναι άλλη από αυτή για τα τσουρέκια που φτιάχνει κάθε χρόνο για τα αγαπημένα της πρόσωπα!
H Δέσποινα Βανδή είχε αναρτήσει πριν από κάποια χρόνια τη δική της συνταγή για νόστιμα τσουρέκια και μας είχε ενθουσιάσει και αφού διανύουμε τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, αποφασίσαμε να τη βγάλουμε από το συρτάρι και να στη θυμίσουμε για να μπορέσεις να τη δημιουργήσεις και εσύ!
Τι θα χρειαστείς
-
-
- 6 αυγά
- 180 γρ. μαγιά
- 2 1/2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/2 φλ χλιαρό νερό
- 300γρ βούτυρο αιγοπρόβειο
- 750 ζάχαρη
- 600 γρ γάλα
- 1 φακελάκι μαχλέπι
- 1 φακελάκι κακουλέ
- 5-6 κομματάκια μαστίχας
- 1/2 κγ αλάτι
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Πάμε στην παρασκευή
- Ετοιμάζουμε το προζυμι.Νερο μαγιά και 1/2 κιλό αλεύρι!
- Να θυμάστε ότι το σημαντικότερο στο να φτιάξετε τσουρέκια είναι πως όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου!Τα του ψυγείου να μην είναι παγωμένα και τα ζεστά να μην είναι καυτά!
- Όση ώρα κάνει το προζύμι να φουσκώσει εγώ παράλληλα κάνω τα παρακάτω!
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το βάζω στην άκρη.Στη συνέχεια ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και ανακατεύουμε!Τα αυγά θα τα ρίξουμε χτυπημένα μέσα στο υγρό αυτό μείγμα αφού έχει γίνει χλιαρό!Ετσι έχουμε άλλο ένα κατσαρολάκι με το μείγμα γάλα-ζάχαρη-αυγά έτοιμο και το βάζουμε κι αυτό στην άκρη!
- Ρίχνουμε περιμετρικά στη λεκάνη το αλεύρι αφήνοντας μια τρύπα στη μέση.Πανω στο αλεύρι ρίχνουμε το αλάτι το ξύσμα το μαχλέπι το κακουλε και τη μαστίχα την οποία πρέπει να την κάνετε σκόνη είτε με γουδι και γουδοχέρι -πατροπαράδοτα- είτε στο multi όπου θα τη χτυπήσετε με λίγη ζάχαρη!
- Ανακατεύετε τα υλικά με το αλεύρι!
- Όταν το προζύμι είναι έτοιμο ρίχνετε το μείγμα γαλα -ζάχαρη -αυγά και προσπαθείτε ζουλωντας το να το διαλύσετε όσο γίνεται!
- Στη συνέχεια το ρίχνετε όλο αυτό στη μέση της λεκάνης και ζυμώνετε!Τα χέρια κολλάνε και μπορεί να νομίζετε ότι αποτύχατε!
- Τότε ρίχνετε λίγο λίγο το λιωμένο αγνό βούτυρο στα χέρια σας και συνεχίζετε την προσπάθεια!Θα δείτε στο τέλος ποσο ωραίο γίνεται!Σα μωρό!
- Σκεπάζετε με βρεγμένες πετσέτες και τυλίγετε με μια κουβέρτα τη λεκάνη και την αφήνετε σε ζεστό μέρος!Μην είναι κανένα παράθυρο ανοιχτό δίπλα!
- Το αφήνετε τουλάχιστον για 1 ώρα!
- Στη συνέχεια σε έναν πάγκο πλάθετε τα τσουρέκια σας-μην αλευρώσετε τον πάγκο!
- Τα βάζετε στο ταψί με λαδόκολλα από κάτω!
- Τα αλείφετε με αυγό και τα ψήνετε για 25′ -έχετε προθερμανει το φούρνο εννοείται- στους 175 βαθμούς!Αναλογως βέβαια πάντα με το φούρνο σας!
Tσέκαρε και αυτά :