Μία εύκολη και γρήγορη συνταγή είναι το σπετζοφάι, το οποίο είναι ένας χειμωνιάτικος παραδοσιακός μεζές από το Πήλιο.
Πρόκειται για ένα αρκετά πικάντικο φαγητό, ωστόσο μπορείτε εσείς να ρυθμίσετε πόσο καυτερό θα είναι μέσα από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε.
Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε για το σπετζοφάι- Για 4 άτομα:
300 γρ. χειροποίητο λουκάνικο
3 πράσινες πιπεριές κέρατο, κομμένες στα 4
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες στα 4
1 καυτερή πράσινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά κομμάτια
70 ml. παρθένο ελαιόλαδο
150 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κ.γ. ζάχαρη
20 ml. ξίδι λευκό
⅓ κ.γ. μπούκοβο καυτερό
1 κ.γ. μπούκοβο γλυκό
αλάτι, πιπέρι
6 φρέσκα ντοματάκια βελανίδια σε κομμάτια (προαιρετικό)
40 μλ. τσίπουρο για φλαμπάρισμα (προαιρετικό)
Εκτέλεση:
Αρχικά κόβετε τις πιπεριές κέρατο και Φλωρίνης στα 4 κομμάτια κατά μήκος, ενώ την καυτερή σε μικρά κομμάτια, όπως επίσης και το σκόρδο.
Κόβετε το λουκάνικο σε ροδέλες.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι αφήνετε το λάδι να ζεσταθεί σε σχετικά δυνατή φωτιά, και βάζετε τα δυο μπούκοβα για να βγάλουν τα αρώματά τους.
Στη συνέχεια βάζετε τις πιπεριές και το σκόρδο και τις γυρνάτε σχετικά συχνά για να μαραίνονται για περίπου 10 με 12 λεπτά.
Όταν πλέον οι πιπεριές έχουν μαραθεί, τις βάζουμε στην άκρη του τηγανιού, ικαι βάζουμε το λουκάνικο και μετά από πέντε λεπτά τα γυρνάτε από την άλλη.
Στα 10 λεπτά βάζετε την σάλτσα ντομάτας, τα ντοματίνια, τη ζάχαρη, το ξίδι, το αλάτι και το πιπέρι. Τα ανακατέυετε όλα μαζί και τα αφήνετε για να μειωθούν τα υγρά τους και μετά από 10-12 λεπτά θα είναι έτοιμο.
Τσέκαρε και αυτά:
Διονύσης Ατζαράκης: Το χιουμοριστικό βίντεο για τον Κασσελάκη