Ψιρούκι Έβρου: To ιδιαίτερο ζυμαρικό από τα βόρεια

Ψιρούκι Έβρου

Ψιρούκι Έβρου: Ο Έβρος διαθέτει ένα τεράστιο και δαιδαλώδες Δέλτα το οποίο θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Ευρώπης και τελεί υπό προστασία.

Πέρα από αυτό όμως και την πλούσια ιστορία της περιοχής, εκεί συναντάμε και το Ψιρούκι Έβρου, ένα ζυμαρικο, το παρασκευάζεται αποκλειστικά στο νομό με φρέσκο κατσικίσιο γάλα από ντόπιους κτηνοτρόφους.

Μπορεί κάποιος να το συναντήσει με την ονομασία ουμάτς ή τριφτάρια ή βρασνίτσα και παρασκευάζεται με φρέσκα αυγά και αλεύρι από σιτηρά που καλλιεργούνται σε πεδιάδες της Θράκης.

Ο τρόπος παρασκευής του είναι παραδοσιακός, αφού ζυμώνεται και τρίβεται με το χέρι, ενώ ακόμα και το στέγνωμα του ζυμαρικού γίνεται με φυσικό τρόπο.

Επειδή το Ψιρούκι Έβρου παρασκευάζεται από κατσικίσιο γάλα, έχει μία τελείως διαφορετική γεύση από τα ζυμαρικά που γίνονται με αγελαδινό γάλα, ενώ είναι ακόμα πιο εύπεπτο και με ιδιαίτερη γεύση.

Παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Τριγώνου (Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Τριγώνου), του νομού Έβρου.

Παρότι ζυμαρικό στην ουσία σερβίρεται μόνο σαν σούπα συνοδευόμενο με φρέσκο βούτυρο ή μπορεί να μαγειρευτεί και σαν ριζότο με κρέας ή λαχανικά.

Τσέκαρε κι αυτά:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...