Το Καρπούζι Ηλείας είναι ένα φρούτο που παράγεται στον νομό Ηλείας, που βρίσκεται γεωγραφικά στην Πελοπόννησο, με έκταση 2.619 τετραγωνικά χιλιόμετρα στα βορειοδυτικά της Πελοποννήσου.
Πρωτεύουσα του νομού είναι ο Πύργος με πληθυσμό τους 25.180 κατοίκους. Ιστορικά ο νομός Ηλείας περιλαμβάνει την επικράτεια των αρχαίων πόλεων-κρατών της Πίσσας, Τριφυλίας, Ακρώρειας και Ήλιδος.
Έχει καταγωγή από τη νότια Αφρική και από τον 10ο αιώνα μ.Χ. (10ος αιώνας μ.Χ) άρχισε να καλλιεργείται στην Κίνα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τοποθετούσαν καρπούζια στους τάφους τον Φαραώ, γιατί τα θεωρούσαν θρεπτική τροφή για την μετέπειτα ζωή.
Η ελληνική λέξη του φρούτου είναι «υδροπέπων» και η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική «karpuz».
Το καρπούζι είναι ετήσια καλλιέργεια που φυτεύεται στις αρχές της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού (αρχές καλοκαιριού) και θεωρείται απαιτητική καλλιέργεια. Έχει σημαντικές απαιτήσεις σε νερό και λίπανση.
Όταν συγκομισθούν οι πρώτοι καρποί, μπορεί να υπάρξει και 2ο κύμα καρποφορίας, με καρπούς όμως μειωμένης ποιότητας. Στο Ν. Ηλείας η καλλιέργεια καρπουζιού επιτυγχάνει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές εξαγωγικής επίδοσης μεταξύ των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
Το 90% του φρούτου αποτελείται από νερό, όμως στο υπόλοιπο 10% βρίσκεται μεγάλη ποσότητα βιταμινών, με πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Ο χυμός του καρπουζιού είναι πλούσιος σε ζάχαρα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Από μελέτες βρέθηκε ότι ο χυμός του καρπουζιού περιέχει ζάχαρα από 5% έως 8%. Αυτό σημαίνει ότι έχει λίγες θερμίδες.
Τσέκαρε κι αυτά: