Κου­κιά: Από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τα σύγχρονα χρόνια

Κουκιά

Τα ελληνικά κου­κιά ήταν πολύ σημαντικά από την Αρχαία Ελλάδα αφού και ο Όμηρος τα αναφέρει στα έπη του, ενώ ακόμα και τώρα βρίσκονται σε αρχαιολογικές ανασκαφές, καθώς τα ξερά κου­κιά αντέ­χουν πολύ στον χρόνο.

Οι αρχαίοι Έλλη­νες τα μαγεί­ρευαν με διά­φο­ρους τρό­πους και τα σερ­βί­ρι­ζαν με ξύδι ή τα έκα­ναν πουρέ. Ανα­μειγ­μένα με ελαιό­λαδο και με τη συνο­δεία μιας φέτας ψωμιού προ­σέ­φε­ραν στους αρχαί­ους μια θαυ­μά­σια πηγή θρε­πτι­κών συστατικών.

Κατά την αρχαιότητα τα κουκιά χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο εκλογής των αρχόντων, μετά την εγκαθίδρυση του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Αθήνα. Για αυτό το λόγο στη σημερινή νεοελληνική γλώσσα υπάρχει η φράση «πόσα κουκιά έλαβε στην ψηφοφορία».

Καταγωγής τους είναι η Ασία και συγκεκριμένα η Κίνα όπου γίνεται και η μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως. Ευδοκιμεί σε όλα τα χώματα που έχουν καλή στράγγιση. Η σπορά γίνεται τον Οκτώβριο και η ύδρευση την άνοιξη.

Τα ελληνικά κουκιά προέρχονται από ένα θαμνώ­δες φυτό με ευθυ­τε­νείς βλα­στούς που σε ορι­σμέ­νες ποι­κι­λίες φτά­νουν σε ύψος τα 180 εκα­το­στά.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Τα άνθη της είναι λευκά-ροζέ ή λευκά-μωβ, φέρουν μια χαρα­κτη­ρι­στική μαύρη κηλίδα σε κάθε πέταλο και εμφα­νί­ζο­νται σε τσα­μπιά τρεις περί­που μήνες (τρεις μήνες) μετά τη φύτευση.

Από αυτά τα άνθη ανα­πτύσ­σο­νται ανοι­χτο­πρά­σι­νους λοβούς που περιέ­χουν 6–10 πλα­τιούς καρ­πούς με ακα­νό­νι­στο οβάλ σχήμα – τα κουκιά.

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται διάφορες ποικιλίες όπως «κουκιά Σεβίλλης» με μακρούς καρπούς, «πρώιμα Χίου» με τους πλατείς σπόρους «φούλια» με μικρούς καρπούς που συνήθως δίνονται σε ζωοτροφές, «κοινά κουκιά» με κοντό καρπό και μεγάλα αλλά λίγα σπόρια και άλλες.

Τσέκαρε κι αυτά:

Όλα τα ζώδια για το 2025

Βάσια Μαυράκη: Το πολιτικό μέλλον Κασσελάκη-Μητσοτάκη σύμφωνα με τα άστρα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...