Συνταγές: Συνταγές: Παραδοσιακό κοκκινιστικό μοσχαράκι με χυλοπίτες

Συνταγές

Μία από τις πιο παραδοσιακές συνταγές για Σάββατο είναι το κοκκινιστικό μοσχάρι με χυλοπίτες, που μας γυρνάει πίσω στο χωριό.

Υλικά (για 4 άτομα):

  • 1 κιλό μοσχάρι (ελιά ή σπάλα), κομμένο σε κύβους
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 500 γρ. χυλοπίτες
  • 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ ή 4 φρέσκες ντομάτες τριμμένες
  • 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 δάφνη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Τριμμένη μυζήθρα ή κεφαλοτύρι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία του μοσχαριού: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε το μοσχάρι μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαραθούν.
  2. Μαγείρεμα της σάλτσας: Σβήστε με το κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί. Προσθέστε τον πελτέ, τα ντοματάκια, τη δάφνη, την κανέλα, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι. Ρίξτε 1-2 ποτήρια ζεστό νερό, σκεπάστε και αφήστε το μοσχάρι να σιγομαγειρευτεί για 1,5-2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει.
  3. Βράσιμο των χυλοπιτών: Λίγο πριν το τέλος, βράστε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίστε και κρατήστε λίγο από το νερό τους.
  4. Συνδυασμός: Ρίξτε τις χυλοπίτες μέσα στη σάλτσα με το μοσχάρι και ανακατέψτε απαλά. Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο από το νερό που κρατήσατε για να αποκτήσει βελούδινη υφή το πιάτο.
  5. Σερβίρισμα: Σερβίρετε ζεστό, με τριμμένη μυζήθρα ή κεφαλοτύρι από πάνω.

Αυτό το παραδοσιακό πιάτο είναι ιδανικό για το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, προσφέροντας γεύσεις γεμάτες θαλπωρή και νοσταλγία!

Τσέκαρε κι αυτά:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...