Μία από τις παραδοσιακές συνταγές σε ένα ελληνικό νοικοκυριό είναι το χοιρινό με πατάτες στο φούρνο που ετοιμάζει ο γνωστός σεφ, Νικόλας Καρβέλας.
ΥΛΙΚΑ
- 1 1/2 κιλό χοιρινή σπάλα χωρίς κόκκαλο
- 1 κιλό πατάτες
- 100 γρ ελαιόλαδο
- Χυμό απο 2 λεμόνια
- Αλάτι- πιπέρι
- 1/2 κουταλιά γλυκού ρίγανη
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
- Σε ένα ταψί ή ακόμα καλύτερα και γάστρα, βάζουμε το κρέας και το αλείφουμε με τη μισή μουστάρδα. Προσθέτουμε αλάτι-πιπέρι, τη μισή ρίγανη, κάνουμε μασαζ για να απλωθούν τα υλικά και να πάνε παντου.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τις πατάτες κομμένες στο μέγεθος που θέλουμε και προσθέτουμε τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λεμόνι, ελαιόλαδο, το σκόρδο ολόκληρο και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε τις πατάτες δίπλα στο κρέας.
- Ρίχνουμε 1 κούπα νερό, σκεπάζουμε με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους
220 βαθμούς για 1 1/2 ώρα. Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε για μισή ώρα ακόμα, μέχρι να πάρει ένα όμορφο ροδοκόκκινο χρώμα.