Μία απο τις πλέον αγαπημένες και παραδοσιακές συνταγές της ελληνίδας μαμάς είναι τα γιουβαρλάκια με αυγολέμονο, αν και ο καιρός έχει ζεστάνει τις τελευταίες ημέρες.
📝 Υλικά (για 4 άτομα):
Για τα γιουβαρλάκια:
- 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1/2 φλ. ρύζι καρολίνα
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 ασπράδι αυγού
- Αλάτι, πιπέρι
- 1/2 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το ζωμό:
- 1,5 λίτρο νερό ή ζωμός κρέατος
- 1 καρότο σε ροδέλες (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το αυγολέμονο:
- 2 αυγά
- Χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
- 1/2 κ.γ. κορν φλάουρ (προαιρετικά για να δέσει)
👨🍳 Εκτέλεση:
- Φτιάχνουμε τα γιουβαρλάκια: Σε μπολ, ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια. Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε μικρές μπαλίτσες.
- Βράζουμε: Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό (ή τον ζωμό) με το καρότο και το λάδι να πάρει βράση. Ρίχνουμε απαλά τα γιουβαρλάκια και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Βράζουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Φτιάχνουμε το αυγολέμονο: Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά. Προσθέτουμε σταδιακά τον χυμό λεμονιού και λίγο-λίγο από τον ζεστό ζωμό (3-4 κουταλιές), ανακατεύοντας για να μην κόψει το αυγό. Αν θέλουμε πιο πηχτό αποτέλεσμα, διαλύουμε το κορν φλάουρ στο λεμόνι πριν το ανακατέψουμε.
- Δένουμε: Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα κουνώντας κυκλικά. Δεν ξαναβράζουμε για να μη “κόψει”. Σερβίρουμε ζεστό με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
🍽️ Σερβίρεται ιδανικά:
Με φρέσκο ψωμί και λίγες ελιές στο πλάι. Είναι το πιάτο που ζεσταίνει την ψυχή και φέρνει την παράδοση στο πιάτο!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: