A-HA

Η Νορβηγική μπάντα A-HA επιστρέφει με το πολυαναμενόμενο νέο album ‘True North’, το οποίο κυκλοφορεί από την Panik Records/Sony Music.

To ‘True North’ είναι η πρώτη συλλογή με νέα τραγούδια από το 2015 και το ‘Cast In Steel’ και είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό album, είναι παράλληλα και μια ταινία που αποτυπώνει την ηχογράφηση των τραγουδιών από τους a-ha, τον Νοέμβριο του 2021 στο Bodø, τη Νορβηγική πόλη που βρίσκεται 90χλμ μακριά από τον Αρκτικό Κύκλο. “Με κάθε album αλλάζουμε παραστάσεις, για να δούμε ένα διαφορετικό δρόμο να πάμε”, εξήγησε ο Paul.

Τσέκαρε το εδώ!

Η 1η γέυση από το album ήταν το ξεχωριστό, ‘I’m In’. “Breathe in, Just breathe, There are times, Good times after these” τραγουδά ο Morten. Με το ‘Hunter In The Hills’ να ακολουθεί: “Clouds sweep through the treetops, At dawn, Dissolving into nothing, The battle lines are drawn”. Με γνώμονα το τι έρχεται και που βρισκόμαστε, τα νέα αυτά τραγούδια έχουν μια αίσθηση και σύνδεση με το πως αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον. Στο όμορφο ‘You Have What It Takes’ ακούμε τους a-ha στο κλασικό τους στιλ, με όμορφους ήχους κιθάρας που δένουν με τα υπέροχα φωνητικά του Morten. Είναι μια φωνή ελπίδας που ξεσηκώνει τον ακροατή με τον στίχο “Don’t be afraid to fail or fall, everyone carries a weight. We learn to walk before we crawl, so do this for all of our sakes. You have what it takes”. Η σημασία των στίχων σχετίζεται με όλους μας παγκοσμίως και μας δίνει ένα αίσθημα δύναμης έναντια στις τωρινές δυσκολίες. Το ‘As If’ θα ταίριαζε απόλυτα σε album των Coldplay. Ο ήχος από τις ακουστικές κιθάρες και οι μελωδίες της Arctic Philharmonic ορχήστρας σε συνδυασμό με τα φωνητικά του Mortenδημιουργούν ένα ανατριχιαστικό αποτέλεσμα.

Πιο απλά και μερικές φορές πιο άμεσα, το ‘True North’ έχει να κάνει με την Νορβηγία– μια χώρα που χωρίζεται η μία πλευρά της σε βουνά και η άλλη σε ωκεανό. Είτε στην ταινία, είτε στο album, το ‘True North’ ξεδιπλώνει την οπτική των a-ha ως προς την Νορβηγία.

Με το 11ο studio album και το ντοκουμέντο δημιουργίας του, οι a-ha ανακάλυψαν ένα νέο κόσμο. “Αρχικά, είχαμε την ιδέα να κάνουμε μια ζωντανή ηχογράφηση σε studio”, λέει ο Paul. “Μετά, να βιντεοσκοπήσουμε τη ηχογράφηση, η οποία εξελίχθηκε σε μια παραγωγή με τη Νορβηγική ορχήστρα, the Arctic Philharmonic, με την οποία συνεργαστήκαμε. Όλα αυτά θα τα δείτε στη ταινία”.

Στη ταινία ‘True North’, οι a-ha ηχογραφούν μαζί με την ορχήστρα. Επίσης, οι Magne, Morten και Paul μιλάνε για το ‘True North’ με φόντο το Bodø. Η πολυδιάστατη ταινία περιγράφει μέσω των τραγουδιών πως όλοι μας συνδεόμαστε με το περιβάλλον. Σκηνοθέτης είναι ο επί χρόνια συνεργάτης των a-ha, Stian Andersen. Το “True North είναι ένα γράμμα των a-ha, από τον Αρκτικό Κύκλο. Ένα ποίημα πολύ βόρεια της Νορβηγίας με νέα μουσική”, λέει ο Magne.

Η νέα αυτή δουλειά αποτελείται από 12 νέα τραγούδια: 6 από τον Magne και 6 από τον Paul. “Ο Paul μας είπε ότι είχε γράψει τραγούδια και ήθελε να κάνουμε ένα νέο album” λέει ο Magne. “Όταν έγραφα τη περίοδο του lockdown, το βασικό πράγμα που σκεφτόμουν ήταν το θέμα σαν ένα μουσικό γράμμα προς την Νορβηγία. Όταν είδα το ‘Western Stars του Bruce Springsteen, αναρωτήθηκα πως θα ήταν αν οι a-ha έκαναν μια δική τους αντίστοιχη εκδοχή. Πως θα ήταν μια ιστορία που θα περιγράφαμε πως είναι να μεγαλώνεις στη Νορβηγία και να το μοιράζεσαι αυτό με τον κόσμο, με όλη αυτήν την μελαγχολία που είναι μέρος της εξ’αρχής;”.

“Μετά αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε και μία ορχήστρα”, προσθέτει ο Paul. “Φανταζόμουν πως με τα φωνητικά του Morten θα δημιουργούσα εικόνες στο μυαλό μου όπως όταν γράφω τραγούδια μόνος μου και τελικά όλα αυτά έγιναν πραγματικότητα με την ταινία και το album “True North””.

Τα τραγούδια του ‘True North’ έχουν ένα βαθύτερο νόημα σχετικά με το πως αλληλοεπιδρούμε με τη φύση. Με αυτό το τρόπο, οι a-ha δείχνουν από που είναι και ποιοι είναι και πως αυτός ο συνδυασμός είναι ασταμάτητος. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ‘True North’ αποτελεί το πιο αποκαλυπτικό, το πιο προσωπικό και συναισθηματικό τους album. Η ισορροπία είναι το παν, μεταξύ των φρέσκων ιδεών και της ποιότητας που διακρίνει τους a-ha, στα τραγούδια τους και το όλο concept του ‘True North’.

 

 

Τσέκαρε και αυτά : 

Γιάννης Γρόσης : Που θα εμφανίζεται ο τραγουδιστής

Επιλογή συντρόφου : Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα