Μπρους Γουίλις

Η είδηση ότι η ασθένεια αφασία χτύπησε τον 67χρονο διάσημο Αμερικανό ηθοποιό Μπρους Γουίλις προκάλεσε παγκόσμιο σοκ, αφού πλέον είναι αναγκασμένος να βάλει τέλος στην καριέρα του, αντιμετωπίζοντας προβλήματα με τον λόγο.

Την ανακοίνωση έκανε η οικογένειά του σε ανάρτησή της στο Instagram, αναφερόντας πως “Ο πολυαγαπημένος μας Μπρους αντιμετώπιζε ορισμένα προβλήματα υγείας και πρόσφατα διαγνώστηκε ότι πάσχει από αφασία, γεγονός που επηρεάζει τις γνωστικές ικανότητές του. Κατά συνέπεια και κατόπιν ώριμης σκέψης, ο Μπρους εγκαταλείπει την καριέρα που τόσο αγαπούσε”.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Demi Moore (@demimoore)

 

Το μήνυμα υπογράφουν η σύζυγος του Γουίλις Έμα Χέμινγκ, η πρώην σύζυγός του Ντέμι Μουρ και οι κόρες του, Ράμερ, Σκάουτ, Ταλούλα, Μέιμπελ και Έβελιν.

Τι είναι όμως η αφασία από την οποία πάσχει ο Μπρους Γουίλις.

Σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς, η αφασία εμφανίζεται συνήθως έπειτα από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματισμό στο κεφάλι και δυσκολεύει τον ασθενή να επικοινωνήσει. «Μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα κάποιου να μιλάει, να γράφει, να καταλαβαίνει μια γλώσσα, προφορικά ή γραπτά».

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές αφασίας, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές, όμως η οικογένεια του «πολύ σκληρού για να πεθάνει» ηθοποιού δεν διευκρίνισε από ποια πάσχει.

Η αφασία όπως αυτή που πάσχει ο Μπρους Γουίλις μπορεί να έχει διάφορα συμπτώματα όπως το να γράφει ο ασθενής προτάσεις που δεν έχουν κανένα νόγμα, ή να δείχνει αδυναμία να παρακολουθήσει μία συζήτηση.

Επίσης ο ασθενής χρησιμοποιεί με πολύ σύντομες προτάσεις που πολλές φορές δεν μπορεί καν να τις ολοκληρώνει. Επίσης αντικαθιστά λέξεις με άλλες λέξεις χωρίς να βγαίνει κανένα απολύτως νόημα.