Τα Αγγουράκια Κνωσού είναι μία παραδοσιακή ποικιλία που προέρχονται από το Ηράκλειο, τη μεγαλύτερη πόλη στην Κρήτη που αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς κόμβους σε όλη τη χώρα.
Η Κνωσός είναι το σημαντικότερο κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού, από τους πλέον μεγαλειώδεις της ανθρώπινης ιστορίας και αναπτύσσεται σε περίοπτη θέση πάνω στο λόφο Κεφάλα, 6 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ηρακλείου, ανάμεσα σε ελαιώνες, αμπελώνες και κυπαρίσσια.
Τα αγγουράκια Κνωσού εμφανίζονται 50-60 μέρες μετά τη σπορά και συγκομίζονται όταν είναι σκουροπράσινα και σφιχτά, μεσαίου μεγέθους με μικρό τμήμα του ποδίσκου. Τα υπερώριμα είναι κιτρινωπά.
Η συγκομιδή γίνεται κάθε μέρα, προκειμένου να ενθαρρύνουμε τη συνεχή παραγωγή των φυτών. Η περίοδος συγκομιδής διαρκεί 4-6 εβδομάδες.
Έχουν μεσαίο μέγεθος μέχρι 25 εκατοστά και τότε πρέπει να κοπεί εάν είναι για κατανάλωση ή το αφήνουν να φτάσει τα εκατοστά εάν θέλουν οι παραγωγοί να κρατήσουν το σπόρο.
Τα αγγουράκια Κνωσού έχουν αραιές, μικροσκοπικές προεξοχές, λεπτή φλούδα και ευχάριστη γεύση. Χρειάζεται αρκετά εμπλουτισμένο με οργανική ύλη χώμα και σχετικά πλούσιο πότισμα (κάθε 2-3 μέρες), ανάλογα πάντα με το πόσο εύκολα στραγγίζει το έδαφος που το καλλιεργούμε.
Τα αγγουράκια Κνωσού παρέχουν στον οργανισμό βιταμίνες και αποτελεί καλή πηγή ηλεκτρολυτών όπως μαγνησίου, καλίου και φωσφόρου. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό σε συνδυασμό με την παροχή ηλεκτρολυτών συμβάλλουν στην επαρκή ενυδάτωση και στη διατήρηση της ισορροπίας του νερού στο σώμα.
Τσέκαρε κι αυτά: