Αγιά Σοφιά

Αγιά Σοφιά

: Την ώρα που τα Ελληνοτουρκικά θέματα βρίσκονται στο πιο κομβικό σημείο των τελευταίων 30 ετών, με τον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας να μετατρέπεται σε τζαμί και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι πιο προκλητικός από ποτέ, έρχονται στο προσκήνιο οι θρύλοι και τα μυστήρια που «στοιχειώνουν» την ιστορία της Αγίας Σοφίας.

Μέσα στους αιώνες πολλοί θρύλοι και παραδόσεις έχουν ειπωθεί για αυτό το αρχιτεκτονικό θαύμα. Μέχρι και σήμερα κρατά καλά «όσα» κρύβονται στα υπόγεια τούνελ της, όπως για τον θρύλο που ακούει στο όνομα «Κρυμμένος Πατριάρχης» έως τον «Φυλακισμένο Σατανά».

«Κρυμμένος Πατριάρχης»

Ένας σπουδαίος θρύλος είναι εκείνος του «Κρυμμένου Πατριάρχη», ο οποίος μοιάζει με τον ελληνικό θρύλο για τον κρυμμένο παπά.

Σύμφωνα με την τουρκική παράδοση, στο νότιο μέρος του ιερού ναού υπάρχει ένας πολύ στενός διάδρομος που οδηγεί σε μια παλαιά και πολύ μυστήρια πύλη, γνωστή ως «Κλειστή Πύλη».

Σύμφωνα με τουρκικές αναφορές, όταν ο Μωάμεθ ο ΄Β Πορθητής μπήκε στην Πόλη, ο τελευταίος ελληνορθόδοξος Πατριάρχης μαζί με τους συνοδούς του τελούσε σ’ αυτό το σημείο της «Θεία Λειτουργία». Μόλις, όμως, οι οθωμανικές ορδές εισέβαλαν στο ναό της Αγίας Σοφίας, ο Πατριάρχης κι οι σύνοδοί του εισήλθαν σ’ αυτήν την πύλη και κρύφτηκαν. Από τότε κανείς δεν τόλμησε να ανοίξει την πύλη.

Κάθε χρόνο, στην Ανάσταση των ορθόδοξων χριστιανών, εμφανίζονται βαμμένα κόκκινα αυγά μπροστά από την ερμητικά κλειστή πύλη. Ο θρύλος, μάλιστα, αναφέρει ότι η πύλη θα ανοίξει όταν θα ακουστούν ξανά οι χριστιανικές ελληνορθόδοξες ψαλμωδίες.

«Ο υπόγειος κόσμος της Αγίας Σοφίας»

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που μιλούν για εκτεταμένο υπόγειο χώρο κάτω από το υπέδαφος της Αγίας Σοφίας. Πιο συγκεκριμένα, είναι ιδιαίτερα γνωστό ότι υπήρχαν κρύπτες και κατακόμβες κατά την πρώτη Χριστιανική περίοδο, όπου οι Χριστιανοί έθαβαν τους νεκρούς, γεγονός που έμοιαζε με τις παγανιστικές συνήθειες.

Ο τάφος της Βασίλισσας Σοφίας

Σύμφωνα με τις παραδόσεις υπάρχει καλά κρυμμένο στην εκκλησία ένα φέρετρο από επίχρυσο μπρούτζο, στο οποίο κείτεται η σορός της Βασίλισσας Σοφίας. Σύμφωνα με τους τουρκικούς θρύλους το φέρετρο και τη σορό απαγορεύεται να τα αγγίξει ο οποιοσδήποτε και εάν συμβεί αυτό θα προκληθεί η έγερση της Βασίλισσας. Το συγκεκριμένο φέρετρο σύμφωνα με τις ίδιες παραδόσεις το προστατεύουν τέσσερις αρχάγγελοι που βρίσκονται στον τρούλο του ναού και έτσι απομακρύνουν το ενδεχόμενο της Δευτέρας Παρουσίας μέσα από την Αγιά Σοφιά.

Η Αγία Τράπεζα της Αγίας Σοφίας

Την ημέρα που πάρθηκε η Πόλη από τους Τούρκους έβαλαν σε ένα καράβι την Αγία Τράπεζα του ναού, προκειμένου να την προστατέψουν. Στη θάλασσα του Μαρμαρά όμως το πλοίο κόπηκε στη μέση και η Αγία Τράπεζα βρέθηκε στο βυθό. Σε αυτό το σημείο η θάλασσα είναι πάντα λάδι όσο και θαλασσοταραχή να έχει στην υπόλοιπη θαλάσσια περιοχή.

Η Στήλη που δακρύζει

Στο πίσω μέρος του ναού υπάρχει μία δοκός, γνωστή σε όλους ως Στήλη του Αγίου Γρηγορίου του θαυματουργού. Η καλυμμένη με χαλκό τρύπα που υπάρχει στο εσωτερικό πιστεύετε ότι έχει θαυματουργές ιδιότητες για όσους βάλουν το δάκτυλό τους στην τρύπα και κάνουν μία δεξιόστροφη στροφή της παλάμης τους.

Ο Εξαπτέρυγος Άγγελος και οι βυζαντινοί σταυροί

Τα τελευταία χρόνια έχουν συμβεί διάφορα περίεργα γεγονότα στην Αγιά Σοφιά με σπουδαιότερο την απροσδόκητη εμφάνιση του εξαπτέρυγου Αγγέλου στον τρούλο ο οποίος είχε καλυφθεί με ασβέστη, πριν από 160 χρόνια. Ένα επίσης ασυνήθιστο φαινόμενο είναι η εμφάνιση βυζαντινών σταυρών στις αψίδες του τρούλου που επίσης ήταν καλυμμένη από τον ασβέστη. Το πιο περίεργο είναι πως οι σταυροί δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, αλλά αποτυπώνονται στον φωτογραφικό φακό.

Ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς

Όταν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος αντιλήφθηκε ότι οι Τούρκοι εισέβαλαν στο ναό όρμηξε για να τους πολεμήσει. Όταν περικυκλώθηκε από Τούρκους σύμφωνα με τους θρύλους ένας Άγγελος Κυρίου τον άρπαξε και τον έκρυψε στο ναό σε μία σπηλιά, αφού πρώτα τον μαρμάρωσε. Στην σπηλιά αυτή ο μαρμαρωμένος Βασιλιάς περιμένει για αιώνες για να ξαναέρθει ο Άγγελος Κυρίου για να του ξαναδώσει τη ζωή του και το σπαθί του και να διώξει τους Τούρκους από την Κωνσταντινούπολη και να τους κυνηγήσει μέχρι την Κόκκινη Μηλιά. Ο θρύλος αυτός τρομάζει τους Τούρκους και για αυτό λέγεται πως ψάχνουν χρόνια τώρα να εντοπίσουν αυτή τη σπηλιά για να χτίσουν την είσοδο έτσι ώστε ο μαρμαρωμένος Βασιλιάς να μην μπορέσει να ξαναβγεί.