Αγίου Δημητρίου

Η εκκλησία μας γιορτάζει την ιερή αυτή ημέρα προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου κάθε 26 του Οκτώβρη, καθώς είναι ένας πολύ σημαντικός άγιος.

Ο Άγιος Δημήτριος θεωρείται ένας από τους πιο ένδοξους αγίους της Ορθόδοξη Χριστιανικής Εκκλησίας κι είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης, στην οποία έζησε και θανατώθηκε για την πίστη του στον Χριστό.

Ο βίος του Αγίου Δημητρίου

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε γύρω στο 280 μ.Χ. στην πόλη της Θεσσαλονίκης, επί αυτοκράτορος Μαξιμιανού. Σε νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό, και στην ηλικία των 22 κατάφερε να γίνει χιλίαρχος.

Από πολύ μικρή ηλικία, ο Δημήτριος αναζητούσε το αληθινό και το υψηλό, και το βρήκε στη χριστιανική πίστη. Δημιούργησε, μάλιστα, μια ομάδα νεαρών μαθητών και τους δίδασκε την Αγία Γραφή στις υπόγειες στοές κοντά στα δημόσια λουτρά της πόλης.

Οι ειδωλολάτρεις, όμως, μια ημέρα που δίδασκε την Αγία Γραφή στους μαθητές του, τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν μπροστά στον αυτοκράτορα Μαξιμιανό να απολογηθεί.

Όταν ο αυτοκράτορας του ζήτησε να απαρνηθεί την πίστη του, εκείνος απάντησε: «Τω Χριστώ μου πιστεύω μόνον». Μετά από αυτήν την απάντηση που έδωσε ο Δημήτριος, ο Μαξιμιανός διέταξε να φυλακιστεί αμέσως.

Ένας μαθητής του Δημητρίου, ο Νέστορας, εμφανίσθηκε μια ημέρα κατά τη διάρκεια των αγώνων που διοργάνωνε ο Μαξιμιανός στην Θεσσαλονίκη, και του ζήτησε να αγωνισθεί εξ’ ονόματος των Χριστιανών με τον ξακουστό παλαιστή Λυαίο. Ο Λυαίος ήταν ειδωλολάτρης παλαιστής με καταγωγή από το Σίρμιο της Πανονίας.

Ο Νέστορας, με τη δύναμη του Θεού, κατάφερε να μπει μέσα στην παλαίστρα, να νικήσει τον Λυαίο, αλλά και να τον σκοτώσει όπως ο Δαυίδ τον Γολιάθ στην Παλαιά Διαθήκη.

Μετά από αυτήν την πράξη, ο Μαξιμιανός εξοργίστηκε τόσο πολύ που διέταξε τον αποκεφαλισμό του μαθητή Νέστορα και να θανατωθεί ο Δημήτριος με λογχισμούς.

Ο ένδοξος άγιος τάφηκε στον τόπο του μαρτυρίου του, όπου αργότερα χτίστηκε ξακουστός ναός προς τιμήν του. Από τον τάφο του, λέγεται, ότι ανέβλυζε η μυρωδιά του μύρου, εξού κι η ονομασία «Άγιος Δημήτριος, ο Μυροβλητής».