αλιευτικός τουρισμός

H νέα ολοένα και αυξανόμενη μορφή τουρισμού, ο αλιευτικός τουρισμός φαίνεται πως είναι ένα πρόσφορο έδαφος και για την Ελλάδα που πλέον κάνει ενέργειες για την προώθηση αυτού του είδους.

Για το λόγο αυτό υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την προώθηση και ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στη χώρας μας.

Το μνημόνιο υπέγραψαν, η αρμόδια για τις ειδικές μορφές Τουρισμού, Υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου. Τα Υπουργεία Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη λήψη μίας σειράς πρωτοβουλιών που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού που αποτελεί μια ειδική μορφή τουρισμού με μεγάλη δυναμική και προοπτική ανάπτυξης για μια χώρα νησιωτική όπως η Ελλάδα.

Ήδη, εδώ από το 2021, είχε ξεκινήσει τακτική συνεργασία με πρωτοβουλία των δύο Υφυπουργών, της Σοφίας Ζαχαράκη και του Σίμου Κεδίκογλου, η οποία περιελάμβανε συναντήσεις με στελέχη και φορείς της αλιείας, αλλά και διαβουλεύσεις με τεχνικά κλιμάκια των δύο Υπουργείων.

Το μνημόνιο συνεργασίας αποτελεί επιστέγασμα της συνεργασίας των δύο Υπουργείων και προβλέπει τη δημιουργία μίας διυπουργικής “Ομάδας Διαχείρισης Αλιευτικού Τουρισμού”, η οποία θα είναι επιφορτισμένη με τον σχεδιασμό θεσμικού πλαισίου, συνεργειών και δράσεων προβολής και ανάδειξης του αλιευτικού τουρισμού, σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων κατάρτισης σε επιχειρηματίες της αλιείας κ.α.

Στο πλαίσιο του μνημονίου αυτού τα δύο συναρμόδια Υπουργεία θα προχωρήσουν για πρώτη φορά και στην κατάρτιση και υλοποίηση μιας “Εθνικής Στρατηγικής Προώθησης του Αλιευτικού Τουρισμού” (Ε.Σ.Π.Α.Τ.).

Όπως δήλωσε η αρμόδια για τις ειδικές μορφές Τουρισμού υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη: 

“Με το μνημόνιο που συμφωνήσαμε και υπογράψαμε, επιδιώκουμε την ανάδειξη της Ελλάδας ως διεθνούς προορισμού για τον αλιευτικό τουρισμό, με σεβασμό πάντα στη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι πρωτοβουλίες που ξεκινάμε στοχεύουν στην προώθηση της αλιείας με νέες και καινοτόμες δραστηριότητες, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος”.