Αλκίνοος Ιωαννίδης

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Τη Δευτέρα 23 και την Τρίτη 24 Μαΐου όσοι τυχεροί είχαν προμηθευτεί τα μαγικά χαρτάκια, βίωσαν μια μοναδική εμπειρία. Βρέθηκαν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και απόλαυσαν τον Αλκίνοο Ιωαννίδη όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί ποτέ.

 Για την ακρίβεια δεν τον είδαν, αλλά τον άκουσαν και τον ένιωσαν σε μια διαφορετική συνάντηση. Συγκεκριμένα, τα «Σπουδαία Events» διοργάνωσαν για λογαριασμό του «Διαβάζω για τους άλλους» ένα διήμερο συναυλιών στο απόλυτο σκοτάδι, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και τη συμπερίληψη σε άτομα με προβλήματα όρασης.

 Ας πάρουμε όμως αυτή την ΣΠΟΥΔΑΙΑ ιστορία από την αρχή:

Στις 24 Φεβρουαρίου του 2020, ολοκληρώθηκε η 2η ψηφοφορία των Σπουδαίων Events, στην οποία ρώτησαν το κοινό «Ποιος σκοπός σας εμπνέει για να δημιουργήσουμε μία εκδήλωση υποστήριξης» και αναδείχθηκε το Διαβάζω για τους άλλους με 756 ψήφους ως ο φορέα της επιλογής τους, ανάμεσα σε άλλους σπουδαίους οργανισμούς όπως: A21 Greece, ActionAid Hellas, Humanitarian Initiative Bridges, Ithaca Laundry, Social Hackers Academy…

 Τα Σπουδαία Events παρουσίασαν μια πρωτότυπη και μοναδική ιδέα, η οποία δεν είχε ξαναγίνει στην Ελλάδα. Συναυλίες στο σκοτάδι! Ο αγαπημένος μας Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο οποίος αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή εγκάρδια αυτή την πρωτοβουλία, συνέβαλε καθοριστικά στην πραγματοποίησή της. Μάλιστα, την πήγε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως δεν πρόκειται απλά για συναυλίες στο σκοτάδι, αλλά ένα βήμα «Μαζί στο Φως». Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στέγασε αυτή την ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη συνθήκη συναυλίας. Και όπως είπε ο Αλκίνοος: “Το κάθε ίδρυμα είναι οι άνθρωποί του”. Και οι άνθρωποι του «Μιχάλης Κακογιάννης» είναι πραγματικά εξαιρετικοί.

 Ύστερα από πανδημίες, ατυχίες, αναποδιές, τρεις αναβολές και πολλά εμπόδια, την Δευτέρα 23 και Τρίτη 24 Μαΐου 2022 παρουσιάστηκε στο αθηναϊκό κοινό η πρωτότυπη αυτή εκδήλωση.

Ο Αλκίνοος ως θεμέλιος λίθος δημιούργησε μία μυσταγωγία και όσοι βρέθηκαν εντός του χώρου έγιναν κοινωνοί μιας σχεδόν θρησκευτικής εμπειρίας. Σε αυτό το ακουστικό set, στάθηκε δίπλα του επάξια ο τυφλός εκ γενετής Θοδωρής Τσάτσος και οι δύο μαζί, συνόδευσαν το κοινό από το σκοτάδι στο Φως, μέσα από την ανθρώπινη και καλλιτεχνική τους συνύπαρξη. Η στέρηση της οπτικής επαφής επέτρεψε στο μυαλό των θεατών να ταξιδέψει δημιουργώντας χιλιάδες εικόνες, αλλά και να κατανοήσει πως οι άνθρωποι με θέματα όρασης έχουν τα ίδια δικαιώματα πρόσβασης στη ζωή, στην τέχνη και στην κοινωνία.

Οι παραστάσεις τέλειωσαν και έμεινε ο πιο γλυκός αντίκτυπος. Κοινό, καλλιτέχνες και παραγωγή συνέβαλαν στο εγχείρημα δημιουργίας ασφαλούς χώρου για συμπερίληψη στην τέχνη και συνύπαρξη στην ζωή. Μάλιστα, τα Σπουδαία Events, μη θέλοντας να σταθούν σε μία παρουσίαση αυτής της ιδέας, αναφέρουν πως έχουν ήδη δράσεις και κατάλληλους καλλιτέχνες κατά νου που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συγκλονιστικές εμπειρίες συμπερίληψης και ενσυναίσθησης.

Τσέκαρε κι αυτό:

Survivor : Τι θα δούμε την Κυριακή 4/6