Αν Μακλάρεν

H Αν Μακλάρεν είναι το τιμώμενο πρόσωπο και κεντρικό θέμα του Google Doodle τη Μεγάλη Δευτέρα, τη Βρετανίδα βιολόγο στην οποία οφείλεται η εξωσωματική γονιμοποίηση.

Με την έρευνά της στην Εμβρυολογία η Αν Μακλάρεν κατάφερε να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να γίνουν γονείς.

Αν Μακλάρεν

Η Βρετανίδα βιολόγος γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1927 και μάλιστα ως μικρό κορίτσι έπαιξε στην γνωστή ταινία επιστημονικής φαντασίας “The Shape of Things to Come”, η οποία προβλήθηκε στους κινηματογράφους το 1936.
Ίσως να ήταν προμήνυμα της ταινίας, αλλά σε μία σκηνή που εκτυλίχθηκε το 2054 φαίνεται πως ο προ παππούς της της εξηγεί για την τεράστια πρόοδο που θα έχει στο μέλλον η τεχνολογία του διαστήματος.
Η Αν Μακλάρεν με αυτή την ταινία ως καταλύτη αποφάσισε από μικρή να ασχοληθεί με την επιστήμη και ξεκίνησε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Ζωολογία.
Το 1950 ξεκινάει η γνωστή βιολόγος να εργάζεται με ποντίκια με μοναδικό στόχο να κατανοήσει τη βιολογία των θηλαστικών και πως αυτή η επιστήμη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη.
Μπορεί να ασχολήθηκε με τα ποντίκια, αλλά μέσα από αυτά κατάφερε να αποδείξει πως υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας εμβρύων έξω από τη μήτρα μιας γυναίκας. Βασικός βοηθός της και συνοδοιπόρος σε αυτό ήταν ο Τζον Μπίγκερς.

Αυτά ακριβώς τα συμπεράσματα με τα ποντίκια άνοιξαν στην ουσία το δρόμο το 1958 να αναπτυχθεί η τεχνολογία για την εξωσωματική γονιμοποίηση.
Ωστόσο, η χρήση αυτή της τεχνολογίας χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια στους ανθρώπους και μάλιστα με τρομερή επιτυχία.
Βέβαια αυτή η επιστημονική επανάσταση δεν έμεινε χωρίς εχθρούς, αφού προκλήθηκαν ηθικές αντιρρήσεις. Για το λόγο αυτό η Αν Μακλάρεν ήταν και το μοναδικό πρόσωπο σε ένα κυβερνητικό όργανο για την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της εμβρυολογίας.