Ανακάλυψε τη θηλυκή και αρσενική πλευρά σου

Το Γιν και το Γιανγκ

Το Γιν και το Γιανγκ.
Υπάρχουν πολλές σημασίες, ερμηνείες που αποδόθηκαν σε αυτό το αρχαίο σύμβολο: φως και σκοτάδι, καλό και κακό, θετικό και αρνητικό, ουρανός και γη, αγάπη και μίσος, ζωή και θάνατος, θηλυκό και αρσενικό…
Εντούτοις… το γιν και το γιανγκ είναι μια τέλεια αναπαράσταση του Animus και Anima – ή αλλιώς του αρσενικού και του θηλυκού – της θηλυκής και αρσενικής ενέργειας που κατοικεί μέσα σε όλους μας… ανεξαρτήτου φύλλου!
Πρώτα επινοήθηκε από τον διάσημο ψυχίατρο και ψυχολόγο Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, μιας και ήταν ο σημαντικότερος σύγχρονος που ανέπτυξε τη σχετική θεωρία, με το συλλογικό ασυνείδητο και τα αρχέτυπα. Τα μοτίβα αυτά είναι απεικονίσεις των πόθων, της φαντασίας και των βαθύτερων επιθυμιών μας… Επαναλαμβανόμενα σε όλες τις παραδόσεις, σε όλους τους λαούς όπως προκύπτει ακόμα και μέσα από την Μυθολογία! Υπήρχαν ανέκαθεν! … οι όροι “Anima” και “Animus” και οι δύο αναφέρονται στην αρσενικής μορφής ενέργεια που υπάρχει εντός του θηλυκού, και της θηλυκής ενέργειας που υπάρχει εντός του αρσενικού.


Θα επιχειρήσουμε να εξετάσουμε τα δύο ασυνείδητα αρχετυπικά πρότυπα (συμπαντικά παρόντα στοιχεία της φύσης της ανθρώπινης ψυχής), και το πώς μπορούν να μας επηρεάσουν στην καθημερινή μας ζωή!
Τα αρχέτυπα γεννιούνται μεν μέσα στη συλλογική ψυχή, αλλά ζωντανεύουν μέσα στις ψυχές όλων μας, σε ατομικό προσωπικό επίπεδο.Έχουν κάνει άριστα τη δουλειά τους τα Νετρίνα μεταφέροντας γρηγορότερα και από την ταχύτητα του φωτός, τις πληροφορίες, την γνώση… ακόμα και τα νοητικά μας “σκουπίδια”… τις πεποιθήσεις… τους προγραμματισμούς… το Φως!

Αυτά τα αρχετυπικά πρότυπα κατοικούν στο νου στο μυαλό και στις σκέψεις μας, στην καρδιά και τα συναισθήματα μας και μας επηρεάζουν βαθιά… και ολοκληρωτικά, καθώς κουβαλούν μέσα τους συστημική δυναμική ενέργεια, που ακόμα και αν είναι εγκλωβισμένη εκφράζεται ακόμα και μέσα από ανισορροπία!

Άνιμα
Προέρχεται από τη λατινική έννοια “ένα ρεύμα, ένας αέρα, άνεμος, η αναπνοή, τη ζωτική αρχή, η ζωή, η ψυχή”, η Άνιμα αναφέρεται στην ασυνείδητη θηλυκή διάσταση ενός άνδρα, η θηλυκή του ενέργεια μπορεί συχνά να έχει ξεχαστεί ή να καταστέλλεται επιμελώς στην καθημερινή ζωή. Εντούτοις, είναι απαραίτητο τόσο για την ψυχική του πρόοδο όσο και για την επίτευξη μεγαλύτερης εσωτερικής ισορροπίας και αρμονίας, είναι απαραίτητο για έναν άνδρα να αναγνωρίσει, τη θηλυκή του πλευρά, να την αγκαλιάσει και να επανασυνδεθεί με αυτό το ενεργειακό στοιχείο που αποτελεί αδιαίρετο κομμάτι του.

Όπως περιγράφεται από τον Γιουνγκ και σύμφωνα με τον Ψυχολόγο Dan Johnston…
Ο άντρας που έχει συνδεθεί με τις θηλυκές Άνιμα του ποιότητες έχει “τρυφερότητα, υπομονή, προσοχή και συμπόνια.” Αντιθέτως αυτός που προσπαθεί να καταστείλει τη θηλυκή ζωτικής σημασίας ποιότητα μέσα του… κυρίως στον άντρα (αλλά και στον άνθρωπο γενικότερα άντρα ή γυναίκα) οδηγεί σε μια αρνητική συμπεριφορά που ενεργοποιεί χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως η “ματαιοδοξία, η κατήφεια, η σκληρότητα, καθώς και την ικανότητα να πληγώσουν τον εαυτό τους και τους άλλους.”

Άνιμους
Είναι μια λατινική λέξη που σημαίνει “η ορθολογιστική ψυχή, η Ζωή, Οι ψυχικές δυνάμεις, η ευφυΐα”, είναι η ασυνείδητη αρσενική διάσταση στον γυναικείο ψυχισμό. Λόγω της κοινωνίας, των γονέων και των πολιτιστικών πεποιθήσεων και προγραμματισμών, η Άνιμους ενέργεια, ή το αρσενικό στοιχείο στο πλαίσιο της γυναικείας ύπαρξης, μπορεί συχνά να παρεμποδίζεται, να συγκρατείτε και να καταστέλλεται. Από την άλλη πλευρά, σε ορισμένες κοινωνίες και πολιτισμούς (όπως στο δυτικό τρόπο ζωής), όπου αδίστακτα επιβάλει τα ιδανικά αρρενωπότητας προβάλλοντας τα ως τους μοναδικούς τρόπους για να υπερέχουν, για να πετύχουν, και να να εξελιχθούν σε όλους τους τομείς… σαν αποτέλεσμα οι γυναίκες με ζήλο προάγουν στο μέγιστο τις αρσενικές ποιότητες χάνοντας μεγάλο κομμάτι της θηλυκότητας και της δεκτικότητας τους!

Όλα αυτά τα εξωτερικά στοιχεία μπορούν να συμβάλουν προς την κατεύθυνση μιας αρνητικής Άνιμους ενέργειας, η οποία αποκαλύπτεται στην προσωπικότητα της γυναίκας μέσα από διαλεκτικές τάσεις, σκληρότητας, ή καταστροφικότητας, ή ακόμα και αναισθησίας. Ωστόσο, η ενσωμάτωση της ωφέλιμης Άνιμους αρσενικής ενέργειας στο γυναικείο ψυχισμό μπορεί να οδηγήσει σε δύναμη, σε αυτοπεποίθηση… σε αυτοσεβασμό… και ας μην μπερδεύουμε αυτές τις δυναμικές ποιότητες με τον εγωισμό!

Αλλιώς γίνεται “ζαλάδα” και μη ωφέλιμος ορθολογισμός!

Κερδίζοντας την Ολότητα
Τελικά στο μυαλό του Γιουνγκ (όπου πολλές σκέψεις προέρχονται από τη μαθητεία του αλλά και τις διδασκαλίες του από και προς τις ανατολικές φιλοσοφίες) ένα πρόσωπο προκειμένου να είναι ολοκληρωμένο μέσω της διαδικασίας της “εξατομίκευσης”, πρέπει να αντιμετωπίσει και να εργαστεί με τις εσωτερικές του ποιότητες έτσι ώστε να τις αναγνωρίσει και να τις αγκαλιάσει ανακαλύπτοντας την εσωτερική του Άνιμα ή Άνιμους.

Αζίμα Λιάνα Χαβρέ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...