Ανακύκλωση ρούχων

Ανακύκλωση ρούχων

: Οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι αποδεικνύονται οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι του Δήμου στο στρατηγικό σχέδιο ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των ειδών ένδυσης και υπόδησης που συγκεντρώνονται στους κόκκινους κάδους της πρωτεύουσας.

Ισχυρή απόδειξη αποτελούν οι αριθμοί που καταγράφηκαν μέσα στη διετία της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, το 2021 περισσότεροι από 536 τόνοι ρούχων και παπουτσιών τοποθετήθηκαν στους 250 ειδικούς αυτούς κάδους που βρίσκονται και στις επτά δημοτικές κοινότητες της Αθήνας, αριθμός που ξεπερνά κατά 158% την ποσότητα των αντίστοιχων ειδών που συγκεντρώθηκαν την προηγούμενη χρονιά (2020).  Από τα είδη αυτά, οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων αξιοποίησαν και πρόσφεραν περισσότερους από 4 τόνους ρούχων σε άτομα και οικογένειες που έχουν ανάγκη, ενώ φέτος εξαιτίας της ακόμη μεγαλύτερης ανταπόκρισης αναμένεται να διανεμηθούν επιπλέον 7 τόνοι ρούχων (συνολικά 11), σε εξαιρετική κατάσταση.

“Οι δημότες, εν μέσω πανδημίας, απέδειξαν ότι η ανακύκλωση καθιερώνεται πλέον στη συνείδησή τους και γίνεται μέρος της κουλτούρας τους. Το πρόγραμμα του Δήμου για την ανακύκλωση αποτελεί, εκτός των άλλων, δομικό στοιχείο του πολιτισμού της καθημερινότητας.

Είμαστε χαρούμενοι για το γεγονός ότι οι Αθηναίοι ανταποκρίνονται σε αυτό το εγχείρημα με εντυπωσιακό τρόπο και για έναν επιπλέον λόγο: Διότι έχει και μια σημαντική κοινωνική διάσταση, καθώς στηρίζει με ουσιαστικό τρόπο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού της Αθήνας, συνδυάζοντας μία πρωτοβουλία βιωσιμότητας με μία πράξη κοινωνικού χαρακτήρα”, τονίζει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Τι συγκεντρώνουμε μέσα στους κόκκινους κάδους

Στα «κόκκινα» σημεία, τα οποία βρίσκονται σε κεντρικά σημεία της πόλης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τοποθετούν:

–        Καθαρά ρούχα (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά)

–        Παπούτσια σε ζευγάρια (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά)

–        Λευκά είδη (μαξιλάρια, σεντόνια, παπλωματοθήκες κλπ.)

–        Αξεσουάρ (ζώνες, τσάντες κλπ.)

Σημειώνεται ότι με την ανακύκλωση μειώνεται σημαντικά το ποσοστό των ρούχων που καταλήγει στα απορρίμματα, καθώς ακόμη κι αυτά που είναι ακατάλληλα για επαναχρησιμοποίηση, ανακυκλώνονται προκειμένου να δημιουργηθούν υφάσματα για καθαρισμό ή αξιοποιούνται για να δημιουργηθούν φόρμες εργασίας, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση, γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων κ.ά.

Το πρόγραμμα ανακύκλωσης ρουχισμού υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία Recycom.