Παλιό παπούτσι

Ανακύκλωση: Είναι κάτι περισσότερο από σημαντικό να υιοθετήσουμε την άποψη πως οτιδήποτε μπορεί να είναι σκουπίδι για κάποιον για κάποιον άλλον μπορεί να είναι κάτι χρήσιμο και πολύτιμο. Όπως για παράδειγμα τα παλιά ρούχα και παπούτσια!

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο δήμος Αθηναίων ο οποίος επεκτείνει το δίκτυο των κόκκινων κάδων ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες τοποθετούνται 50 ακόμα κάδοι και προστίθενται στους 165 που υπάρχουν ήδη και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες της πόλης με τελικό στόχο ο συνολικός αριθμός τους σύντομα να  φτάσει τους 250.

Ανακύκλωση ρούχων

Πρόκειται για μια οργανωμένη και ολοκληρωμένη διαχείριση μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης που προωθεί ο Δήμος Αθηναίων, συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση των δημοτών για την ανακύκλωση και στη δημιουργία ενός καθαρότερου και υγιεινότερου περιβάλλοντος για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να αφήνουν στα συγκεκριμένα «κόκκινα» σημεία τα οποία είναι απλωμένα σε πολλές περιοχές της Αθήνας:

  • Καθαρά Ρούχα (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά)
  • Ζευγαρωμένα παπούτσια (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά)
  • Λευκά είδη (όπως μαξιλάρια, σεντόνια κλπ)
  • Αξεσουάρ (όπως ζώνες, τσάντες κλπ)

Τα ρούχα που συγκεντρώνονται και βρίσκονται σε καλή κατάσταση προσφέρονται δωρεάν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες σε συνεργασία με τις Δημοτικές Κοινότητες και τις κοινωνικές δομές του Δήμου. Ρουχισμός διατίθεται επίσης για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως οι φυσικές καταστροφές.

Το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται με σκοπό την επανάχρηση. Μέρος του υλικού, τα ακατάλληλα για επανάχρηση ρούχα, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού.

Από τα παλιά ρούχα μπορούν επίσης να φτιαχτούν φόρμες εργασίας, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση, γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων. Όλη αυτή η διαδικασία γίνεται με την συνεργασία της εταιρείας RECYCOM και το αποτέλεσμα είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων, η εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας αλλά κυρίως, η δημιουργία συνείδησης ανακύκλωσης  και η προστασία του περιβάλλοντος.