Ανδρέας Πασπάτης

Ο κωμικός Ανδρέας Πασπάτης και το «Διαβάστηκε» στον Σταυρό του Νότου
Ένα stand up comedy για όλες τις Τετάρτες του Νοέμβρη.

Είναι ένας από τους stand up comedian, που αντλεί έμπνευση από την ζωή, την καθημερινότητα, τα βιώματα –τα δικά του και των άλλων- και που πρόκειται να κάνει τις Τετάρτες του Νοέμβρη να μοιάζουν ξεχωριστές στον Σταυρό του Νότου. Ο Ανδρέας Πασπάτης έρχεται στις 6, 13, 20 και 27 Νοεμβρίου στην ιδιαίτερη αυτή σκηνή της Αθήνας για να μας πείσει ότι αυτό που θα δούμε.. όντως «Διαβάστηκε».

Αν στέλνετε και εσείς μηνύματα και η απάντηση που παίρνετε είναι ότι “διαβάστηκε”; Αν νιώθετε ότι μιλάτε μόνο εσείς και κανείς δεν θέλει να μιλάει σε εσάς; Μην απελπίζεστε! Αρκεί να δείτε το stand up comedy show του Ανδρέα και θα δείτε την ζωή με άλλα μάτια, αφού για 80 ολόκληρα λεπτά θα ακούσουμε τα πάντα για καθημερινά θέματα… από στοιχήματα και social media μέχρι τη λαϊκή, τους γιατρους και όχι μόνο.

Για τον ίδιο το “Διαβάστηκε” αφορά μια ολόκληρη εποχή και μια σύγχρονη στάση ζωής. «Το θεωρώ πολύ αστεία λέξη το “διαβάστηκε” και μου αρέσει παρα πολύ η όλη ιστορία από πίσω, γιατί ξεκίνησε σαν αναφορά κατάστασης μυνήματος και πλέον έχει τελείως διαφορετική έννοια.

Νομίζω πως οι περισσέτεροι ξέρουμε ότι σηματοδοτεί… πως το μήνυμα που έστειλες διαβάστηκε μεν, αλλά δεν θα απαντηθεί ποτέ. Το βρίσκω τόσο αστείο προσωπικά που το χρησιμοποιώ και σαν απάντηση σε προφορικές ερωτήσεις. – Αντρέα φέρε μου ρε μαν λίγο νεράκι να μη σηκώνομαι – Διαβάστηκε!» αναφέρει ο κωμικός και θυμάται πως ήταν κάποτε το stand up στην Ελλάδα σε σχέση με την σημερινή του μορφή.

«’Εχω ζήσει το stand up κάπως αλλιώς στην Ελλάδα όταν ακόμα η σκηνή δεν ήταν στημένη και παλεύαμε να μάθουμε και εμείς οι ίδιοι πως γίνεται σωστά και να στηθεί η σκηνή σωστά. Νομίζω αυτό με διασκεδάζει πολύ.

Ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που είναι πλέον εύκολο για νέους κωμικούς να ξεκινήσουν, αλλά και για το κοινό είναι εύκολο να βρει και να δει stand up. Μάλιστα ακόμα και να πάει σε κάποιον κωμικό που δεν τον γνωρίζει τα προγνωστικά λένε πως θα περάσει καλά! Τώρα νομίζω πως θα ήμουν αχάριστος να πω πως με ενοχλεί κάτι. Ίσως το ότι πλέον δεν προλαβαίνω να δω όλες τις παραστάσεις που θέλω, αλλά είναι καλό αυτό νομίζω» επισημαίνει ο Ανδρέας Πασπάτης. Πόσο εύκολοι ή δύσκολοι, ζόρικοι ή λυτρωτικοί είναι όμως οι μονόλογοι αυτού του είδους πάνω στην σκηνή;

«Νομίζω εξαρτάται από τον κάθε κωμικό και το στιλ κωμωδίας που διαλέγει να κάνει για το πόσο ζόρικοι ή λυτρωτικοί είναι. Τώρα εύκολοι δεν θα έλεγα ότι είναι ούτε από άποψη περφόρμ, όπου είσαι στην σκηνή μια ώρα και κάτι, μόνος σου, και σίγουρα όχι στη δημιουργία του, που πρέπει να το γράψεις, να το σκηνοθετήσεις, να το δοκιμάσεις και να το φτάσεις στην τελική του μορφή.

Είναι μια διαδικασία που έχει αρκετή δουλειά και δεν έχει ιδιαίτερο τέλος. Εννοώ όσο ασχολείσαι περισσότερο πάντα έχει πράγματα να βελτιώσεις. Αφού ανέβει μια stand up παράσταση, συνεχίζει και βελτιώνεται όσο παίζεται.

Κι αν αναρωτιέστε γιατί πρέπει να δείτε το «Διαβάστηκε», σίγουρα θα σας δώσει επί σκηνής τις ανάλογες απαντήσεις. Προς το παρόν όμως συνοψείζει στα εξής τους λόγους που δεν πρέπει να το χάσετε. «Τι γιατί; Γιατί η παράσταση τα σπάει! Και επίσης είναι η δική μου παράσταση. Θα είναι τουλάχιστον απάνθρωπο να με αφήσετε μόνο στο “Διαβάστηκε” στην ιδια μου την παράσταση».

Με έξυπνο χιούμορ, γρήγορες εναλλαγές θεματολογιών και εύστοχη τοποθέτηση, ο Ανδρέας Πασπάτης σχολιάζει και καυτηριάζει την πιο αστεία πλευρά της καθημερινότητας. Ίσως γιατί μας χρωστάει η ζωή λίγο γέλιο παραπάνω και κάποιος πρέπει να μας το δώσει. Είναι όμως η ανάγκη του κοινού για γέλιο ικανή να καθορίσει την ζωή ενός κωμικού; Ο ίδιος δεν το έχει σκεφτεί, απλά εξακολουθεί να κάνει αυτό που του αρέσει με περίσσεια ευκολία και οπωσδήποτε μετά το «Διαβάστηκε» στον Σταυρό του Νότου ετοιμάζεται για νέες περιπέτειες.

«Έχω κάποια θέματα για τα οποία θέλω να γράψω και λογικά θα μπουνε στην επόμενη παράσταση, αλλά ακόμα ασχολούμαι και κάνω μικροαλλαγές στο “Διαβάστηκε”. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν και άλλα προτζεκτ που δυστυχώς ακόμη είναι σε αρκετά πρώιμο στάδιο και δεν μπορώ να τα ανακοινώσω.

Και φυσικά εδώ και τρία χρόνια στήνουμε με την Ήρα Κατσούδα και τον Θανάση Σαμαρά (Cain) το Φεστιβάλ Κωμωδίας Θεσσαλονίκης που τρέχει στο τέλος κάθε Άνοιξης στην Θεσσαλονίκη» εξομολογείται και δεν εφησυχάζει, γιατί όπως του αρέσει να λέει παίρνοντας το αυστηρό του ύφος… «αυτό που σίγουρα οφείλουν να κάνουν οι κωμικοί είναι να συνεχίσουν να δουλεύουν και να βλέπουν κωμωδία χωρίς να επαναπαύονται».

Info:
Stand up comedy show «Διαβάστηκε»

Τετάρτη 6,13,20 και 27 Νοεμβρίου @Σταυρός του Νότου
Ώρα έναρξης: 21.30
Διάρκεια: 80’
Γενική είσοδος: 12 ευρώ – με μπύρα ή κρασί