Αρακάς

Αυτή η συνταγή δίνει μια πρωτότυπη προσέγγιση στον κλασικό αρακά, χρησιμοποιώντας πικάντικο γλάσο από μέλι και σάλτσα σόγιας, μαζί με αρωματικά μπαχαρικά που αναδεικνύουν τη γεύση του.

Υλικά:

  • 500 γρ. αρακά (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
  • 1 κ.σ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας (προτιμήστε χαμηλή σε αλάτι)
  • 1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι καγιέν (ή λιγότερο, ανάλογα με την αντοχή σας στο πικάντικο)
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 κ.σ. φρέσκος κόλιανδρος ή μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία Αρακά: Βράστε τον αρακά σε αλατισμένο νερό για 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Στραγγίξτε τον και ξεπλύνετε με κρύο νερό για να διατηρηθεί το χρώμα του.
  2. Γλάσο: Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το μέλι, τη σάλτσα σόγιας, το τζίντζερ, το σκόρδο και το πιπέρι καγιέν.
  3. Σοτάρισμα: Σε ένα τηγάνι, ζεστάνετε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο και προσθέστε τον αρακά. Σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.
  4. Προσθήκη Γλάσου: Ρίξτε το γλάσο πάνω στον αρακά και ανακατέψτε καλά για να καλυφθεί ομοιόμορφα. Μαγειρέψτε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει το γλάσο.
  5. Τελικές Πινελιές: Προσθέστε την καπνιστή πάπρικα, το ξύσμα λεμονιού και ανακατέψτε ελαφρά. Πασπαλίστε με τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή μαϊντανό.

Σερβίρισμα:

Σερβίρετε ζεστό ως συνοδευτικό σε κρέας ή ψάρι ή και μόνο του ως ελαφρύ πιάτο. Οι πικάντικες και γλυκές νότες θα κάνουν τη γεύση αξέχαστη!

Τσέκαρε κι αυτά: