Το Αρσενικό Νάξου... ένα σκληρό τυρί με πικάντικη γεύση

Αρσενικό Νάξου

Αρσενικό Νάξου: Στη Νάξο είναι το μεγαλύτερο και το πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων, αλλά συγχρόνως είναι και το νησί που μεγάλωσε και ανδρώθηκε ο πατέρας των Θεών, ο Δίας και για αυτό άλλωστε το μεγαλύτερο βουνό του νησιού πήρε το όνομά του.

Σε αυτό το νησί βρίσκουμε το Αρσενικό Νάξου, που είναι ένα σκληρό τυρί με βουτυρένια και απαλή υφή, το οποίο παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Ξεχωρίζει για την πικάντικη γεύση του, αλλά και μία ιδιαίτερη επίγευση γίδινου αρωματικού γάλακτος! Για να παρασκευαστεί πρέπει να τοποθετηθεί σε ειδικά καλούπια από καλάθια για να πάρει και το τελικό του σχήμα και εν συνεχεία το τυρόπηγμα αλείφεται με αμούργι, δηλαδή το κατακάθι του ελαιόλαδου μέχρι να ωριμάσει.

Η διαδικασία ωρίμανσης διαρκεί έξι μήνες και τότε ο καταναλωτής αντιλαμβάνεται πως ελευθερώνονται όλα τα αρώματά του.

Το Αρσενικό Νάξου κατείχε πολύ σημαντική θέση, από τα παλιά χρόνια, στη ζωή και τη διατροφή των κατοίκων. Οι κτηνοτρόφοι – τυροκόμοι επιμένουν και σήμερα να παράγουν το τυρί με τον παραδοσιακό τρόπο.

Μάλιστα, το Αρσενικό Νάξου έχει και αξία παλαίωσης, όπως η περίπτωση των κρασιών. Για αυτό το λόγο όσοι μήνες γίνεται η παλαίωση το αμούργι δουλεύει και το παλαιωμένο τυρί αποκτά ολοένα και περισσότερο βαθιά γεύση και τα έντονα χαρακτηριστικά του αρώματα.

Αξίζει να ειπωθεί πως στη Νάξο παράγονται ετησίως περί τους 80 με 100 τόνους από το Αρσενικό Νάξου.

Το αρσενικό Νάξου αποτελεί προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) από το 2020.

Τσέκαρε και αυτά:

Related Posts