Αστροναύτης

Αστροναύτης: Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο στο Τέξας έκαναν μία έρευνα και φάνηκε πως η καρδιά ενός αστροναύτη που ήταν περίπου ένα χρόνο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, συρρικνώθηκε.

Το γεγονός αυτό συνέβη στον αστροναύτη παρά το γεγονός πως ο ίδιος έκανε καθημερινά όλες τις προβλεπόμενες σωματικές ασκήσεις όσο ήταν στο Σταθμό.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα ο συνταξιούχος αστροναύτης, Σκοτ Κέλι έχανε κάθε εβδομάδα κατά μέσο όρος 0,74 γραμμάρια από τη μάζα της αριστερής κοιλίας της καρδιάς του.

Ωστόσο, παρά τη συρρίκνωση και τη μείωση της διαστολικής διαμέτρου της αριστερής κοιλίας, όταν ο αστροναύτης ήταν χαλαρός και άρα και η καρδιά του ήταν χαλαρή, μπορούσε να προσαρμοστεί σχετικά καλά.

Οι ίδιοι οι επιστήμονες αναφέρουν πως το γεγονός πως η καρδιά προσαρμόζεται σχετικά καλά αυτό είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο για μία διαστημική πτήση μεγάλης διάρκειας.

Παρόμοια αποτελέσματα είχαν φανεί και σε έναν κολυμβητή μεγάλων αποστάσεων ο οποίος για ένα χρόνο προσπαθούσε να διασχίζει τον Ειρηνικό Ωκεανό.