Αθήνα χωρίς αυτοκίνητο

Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (European Mobility Week) μαζί με περισσότερους από 2.000 Δήμους από 44 χώρες της Ευρώπης συμμετέχει ο Δήμος Αθηναίων, μέσω του This is Athens – City Festival με τη δράση «ΑΘΗΝΑ χωρίς αυτοκίνητο», που διοργανώνεται στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου στον ομώνυμο δρόμο.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22/9), αναδεικνύει την ανάγκη για βιώσιμη αστική κινητικότητα. Με θέμα «Κοινόχρηστος δημόσιος χώρος», προτρέπει φέτος τους Δήμους να πάρουν αποφάσεις για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Η εβδομάδα κορυφώνεται την Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο (22/9), κατά την οποία οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης ενθαρρύνονται να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ποδήλατα και τα πατίνια τους και να έρθουν στο κέντρο της πόλης.

Περισσότερες από 20 εκπαιδευτικές δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες θα πραγματοποιηθούν από τις 8 το βράδυ του Σαββάτου (21/9) έως τις 8 το βράδυ της Κυριακής (22/9) επί της οδού Αθηνάς (στο τμήμα από την Ερμού έως την Ευριπίδου). Το πλήρες πρόγραμμα της «ΑΘΗΝΑς Χωρίς Αυτοκίνητο» που υλοποιείται κάτω από την «ομπρέλα» της Αναπτυξιακής Αθήνας του Δήμου Αθηναίων, μπορείτε να το δείτε εδώ: https://cityfestival.thisisathens.org/athinas_car_free/

Για τη διευκόλυνση όλων των επισκεπτών θα ισχύσουν οι παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

1. Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και απαγόρευση της στάσης και της στάθμευσης των οχημάτων, από το Σάββατο 21/09/2024 ώρα 20.00 έως την Κυριακή 22/09/2024 και ώρα 22.00, στις εξής οδούς:

  • Αθηνάς, στο τμήμα ανάμεσα στις οδούς Ευριπίδου και Ερμού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.
  • Καρ. Σερβίας, σε όλο το μήκος της.
  • Περικλέους, σε όλο το μήκος της.
  • Αθηναΐδος, σε όλο το μήκος της.
  • Αγ. Ειρήνης, σε όλο το μήκος της.
  • Πλατεία Αγ. Ασωμάτων, στο τμήμα ανάμεσα στις οδούς Σαρρή και Ερμού, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ερμού.
  • Ερμού, στο τμήμα ανάμεσα στις οδούς Αγ. Ασωμάτων και Αθηνάς, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την οδό Αθηνάς.

Το χρονικό διάστημα της παραπάνω κυκλοφοριακής ρύθμισης, μπορεί να παραταθεί ή να μειωθεί και πέραν των καθορισμένων ωρών, καθώς και να μην εφαρμοσθεί, εφόσον το επιβάλλουν οι κυκλοφοριακές συνθήκες κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων τροχαίας της Υ.Τ. Αθηνών.

2. Διεύρυνση ωραρίου λειτουργίας στις γραμμές του Μετρό 1, 2 και 3 έως τις 02:30 π.μ. τα ξημερώματα της Κυριακής, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις το βράδυ του Σαββάτου.

3. Τροποποίηση της διαδρομής των λεωφορειακών γραμμών, από 21/09/2024 και ώρα 20:00 έως 23/09/2024 και ώρα 05:00, ως εξής:

  • 227: Προς Αγ. Αρτέμιο: Από Πειραιώς, συνέχεια ευθεία Πειραιώς, πλατεία Ομονοίας, συνέχεια κανονικά. Προς Πετράλωνα: Από Σωκράτους, δεξιά Πειραιώς, συνέχεια κανονικά.
  • 025, 026: Από Ιπποκράτους: Από Ομήρου, δεξιά Πανεπιστημίου, πλατεία Ομόνοιας, αριστερά Σωκράτους, δεξιά Πειραιώς, δεξιά Μυλλέρου, συνέχεια κανονικά. Προς Ιπποκράτους: Από Θερμοπυλών, αριστερά Πειραιώς, πλατεία Ομονοίας, Σταδίου, συνέχεια κανονικά.
  • 035: Προς Ταύρο: Από Σωκράτους, δεξιά Πειραιώς, συνέχεια κανονικά. Προς Κυψέλη: Από Πειραιώς, συνέχεια ευθεία Πειραιώς, πλατεία Ομονοίας, συνέχεια κανονικά.
  • 400: Προς Στ. Δουκ. Πλακεντίας: Από Πειραιώς, συνέχεια ευθεία Πειραιώς, πλατεία Ομονοίας, συνέχεια κανονικά. Προς Πειραιά: Από Σωκράτους, δεξιά Πειραιώς, συνέχεια κανονικά.
  • 500: Προς Κηφισιά: Από Πειραιώς, συνέχεια ευθεία Πειραιώς, πλατεία Ομονοίας, συνέχεια κανονικά. Προς Πειραιά: Από Σωκράτους, δεξιά Πειραιώς, συνέχεια κανονικά.

4. Λειτουργία των λεωφορειακών γραμμών καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας:

  • 11 (Άνω Πατήσια – Ν. Παγκράτι – Ν. Ελβετία)
  • 040 (Πειραιάς – Σύνταγμα)
  • 400 (Πειραιάς – Στ. Δουκ. Πλακεντίας)
  • 500 (Πειραιάς – Κηφισιά)
  • 790 (Γλυφάδα – Περιστέρι (Ανθούπολη)
  • Χ14 (Σύνταγμα)

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, επισκεφθείτε το https://cityfestival.thisisathens.org/kikloforiakes-rithmisis/

Ο Δήμος Αθηναίων επενδύει στη βελτίωση της προσβασιμότητας στην πόλη και ενθαρρύνει τη χρήση βιώσιμων μέσων μεταφοράς. Παράλληλα, προχωρά σε μία σειρά μέτρων όπως η μείωση της ταχύτητας σε ζώνες κοντά σε σχολεία, η δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, η παροχή θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων, η εγκατάσταση χρήσιμων εργαλείων για άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Επίσης, βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης μέτρα για τη δημιουργία πράσινων διαδρομών, την εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και τη διεύρυνση πεζοδρομίων και ραμπών για αναπηρικά αμαξίδια.

Τσέκαρε κι αυτά:

Όλα τα ζώδια για το 2025

Ρέθυμνο φαγητό: Η ταβέρνα Μαριού στο ομώνυμο χωριό