Ο χώρος της Βιβλιοθήκης STEM στην Αθήνα εσωτερικά σχεδιάστηκε στα πρότυπα του Εργαστηρίου ΠΟΙΩ.

Αθήνα: Μια μοναδική για την δημόσια εκπαίδευση πρωτοβουλία αποτελεί η έναρξη της λειτουργίας της πρώτης Βιβλιοθήκης STEM (Φυσικές Επιστήμες- Τεχνολογία- Επιστήμες Μηχανικών – Μαθηματικά) στο 52ο Γενικό Λύκειο του Δήμου Αθηναίων στον Κολωνό.

Πρόκειται για έναν σύγχρονο εκπαιδευτικό χώρο διερευνητικής μάθησης και πειραματισμού με την τεχνολογία. Υλοποιήθηκε με αποκλειστική δωρεά της Πλαίσιο Computers ΑΕΒΕ, μέσω του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την Πόλη σου», και με τον συντονισμό του Athens Partnership. Το Εργαστήριο TUC TIE Lab του Πολυτεχνείου Κρήτης ανέλαβε την επιστημονική επιμέλεια για το σχεδιασμό και τη λειτουργία του πρότυπου αυτού εκπαιδευτικού χώρου.

Στη βάση της δημιουργίας της, η Βιβλιοθήκη STEM αποτελεί έναν τόπο που ενθαρρύνει τη βιωματική μάθηση υποστηρίζοντας την έρευνα, την ανάλυση, την ανακάλυψη συσχετισμών, την κριτική σκέψη και την επίλυση προβλημάτων.

Στόχος της είναι να υποστηρίξει διαθεματικά την εκπαιδευτική διαδικασία σε όλες τις τάξεις του Λυκείου μέσα από οργανωμένα STEM kits αλλά και μέσα από αυτόνομα projects, προτρέποντας στη δημιουργική χρήση σύγχρονων εργαλείων και τεχνολογικών εφαρμογών από εκπαιδευτικούς και μαθητές.

STEM

Οι φυσικές επιστήμες, η τεχνολογία, οι επιστήμες των μηχανικών και τα μαθηματικά της κατεύθυνσης STEM συναντώνται με τη σχεδιαστική σκέψη, την αρχιτεκτονική και την τέχνη, επιδιώκοντας την εξοικείωση της σχολικής κοινότητας με τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση, αλλά και την ενδυνάμωση της φαντασίας σε κάθε στάδιο. O εξοπλισμός της Βιβλιοθήκης STEM καλύπτει τα εξής πεδία:

· 3D σχεδίαση και 3D εκτύπωση

· Εκπαιδευτική Ρομποτική

· Μηχανική και κατασκευές

· Ηλεκτρονικά και εφαρμογές μικροελεγκτών

· Περιβάλλον, φυσικά φαινόμενα και οικολογία

· Εικονική πραγματικότητα [VR]

· DIΥ και χειροτεχνίες

· Οπτικοακουστικό εξοπλισμό

Ο χώρος της Βιβλιοθήκης STEM εσωτερικά σχεδιάστηκε στα πρότυπα του Εργαστηρίου ΠΟΙΩ, το Maker Space του Δήμου Αθηναίων, με έμφαση στο να είναι λειτουργικός, να υποστηρίζει διαφορετικά σενάρια εργασίας και αυτενέργειας, να έχει ταυτότητα και να προωθεί την περιβαλλοντική συνείδηση. Οι ειδικές κατασκευές του χώρου υλοποιήθηκαν στο Εργαστήριο ΠΟΙΩ με χρήση ανακυκλώσιμων υλικών και μέσα από την εφαρμογή προηγμένων τεχνικών ψηφιακής σχεδίασης και κατασκευής.