Εδώ και πολλά χρόνια, η αυτονόητη κίνηση να πετάξεις ένα σκουπίδι στο καλάθι των αχρήστων, είχε γίνει «ανέκδοτο» για την Αθήνα. Δυστυχώς, για να βρεις ένα τέτοιο καλάθι και να απαλλαγείς από την χαρτοσακούλα μιας τυρόπιτας, έπρεπε να διανύσεις κάποια χιλιόμετρα. Κάθε επισκέπτης είχε την ευθύνη να διατηρεί την πόλη καθαρή αλλά δεν είχε τον τρόπο…
Σήμερα, στην Αθήνα, γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο καθαρίζεται η πόλη αλλά και ο τρόπος με τον οποίο διατηρείται καθαρή. Πλέον, οι μεγάλες επιχειρήσεις καθαριότητας που γίνονται καθημερινά σε όλη την πόλη από τον Δήμο Αθηναίων, συνοδεύονται και από τον εξοπλισμό που εξασφαλίζει όλα εκείνα που έπρεπε να είναι δεδομένα.
Για αρχή, τοποθετούνται 335 επιδαπέδιοι κάδοι απορριμμάτων, χωρητικότητας 100 λίτρων, σε 18 κεντρικούς δρόμους και πλατείες της πόλης. Πρόκειται για την πρώτη φάση μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας τοποθέτησης συνολικά 2000 τέτοιων κάδων σε αντίστοιχα σημεία όπου υπήρχαν οι παλιοί ή σε άλλα που δεν είχαν τοποθετηθεί ποτέ.
Είναι μεταλλικοί, γκρι κάδοι με ενσωματωμένη κλειδαριά για την αποφυγή της κλοπής ή της καταστροφής τους και η κατασκευή τους είναι τέτοια που τους προστατεύει από φθορές, δηλαδή αυξάνει το χρόνο ζωής τους και μειώνει το κόστος για τον Δήμο Αθηναίων που θα έπρεπε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να προμηθεύεται καινούργιους.
Οι δρόμοι που τοποθετήθηκαν οι επιδαπέδιοι κάδοι απορριμμάτων είναι οι εξής:
- Βασ. Σοφίας
2. Πανεπιστημίου
3. Πλ. Κοτζιά
4. Αθηνάς
5. Πλ. Μοναστηρακίου
6. Πλ. Συντάγματος
7. Όθωνος
8. Λ. Αμαλίας
9. Μητροπόλεως
10. Σταδίου
11. Ακαδημίας
12. Κανάρη
13. Πλ. Κολωνακίου
14. Πατρ. Ιωακείμ
15. Μαρασλή
16. Ερμού
17. Πλ. Παλαιάς Βουλής
18. Βουκουρεστίου