Αθήνα

Αθήνα : Με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή ανακούφιση των ανθρώπων που ζουν στο δρόμο και την προστασία τους από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) και σε συνεργασία με την Ε.Α.Τ.Α. ξεκίνησε μια μεγάλη δράση διανομής σακιδίων με χειμερινά είδη πρώτης ανάγκης, παράλληλα με την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε οι άστεγοι να φύγουν από τον δρόμο και να φιλοξενηθούν στις νέες και ασφαλείς δομές του δήμου.

Χθες βράδυ, οι ομάδες Street Work του Κ.Υ.Α.Δ.Α. μοίρασαν σε άστεγους, τα σακίδια τα οποία περιλάμβαναν μπουφάν, υπνόσακους, αντιανεμικές κουβέρτες, αδιάβροχα παντελόνια, θερμομονωτικά μπουκάλια (θερμός), φακούς και σφυρίχτρες.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΣΟΥ ΣΕΙΡΕΣ ΕΔΩ 

Η δράση, σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Open Social Net* της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (Ε.Α.Τ.Α.) και με τη συμβολή των ομάδων Street Work, οι οποίες αξιοποιώντας την εμπειρία τους διαμόρφωσαν το περιεχόμενο των σακιδίων με βάση τις πραγματικές ανάγκες των αστέγων.

Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε: «Μπορεί να μένουν στο δρόμο, αλλά δε μένουν μόνοι. Οι ομάδες Street Work του Κ.Υ.Α.Δ.Α. είναι δίπλα στους άστεγους συμπολίτες μας. Γυρίζουν όλη την πόλη, μοιράζουν τα ουσιώδη και μοιράζονται ανθρωπιά. Ζεστά είδη για να σπάσει το κρύο, να βγει ο χειμώνας. Προσπαθούμε με ενδιαφέρον για την κάθε προσωπική ιστορία, όλες κι όλοι οι άστεγοι της Αθήνας να στεγάζονται ασφαλείς στις νέες κι ενισχυμένες δομές του δήμου. Η μέριμνα δε σταματά εκεί όμως. Συνεχίζουμε μέχρι να μη μείνει κανείς απροστάτευτος, καμία απροστάτευτη!»

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, Αλεξία Έβερτ, ανέφερε: «Μέσω του προγράμματος Open Social Net, συνεργαζόμαστε με φορείς και δομές κοινωνικής πρόνοιας για ένα ισχυρό δίκτυο αλληλεγγύης και προστασίας για τους ευάλωτους συμπολίτες μας».

Στη διανομή των σακιδίων βρέθηκαν μαζί με τις ομάδες Street Work η Πρόεδρος του Κ.Υ.Α.Δ.Α. Μελίνα Δασκαλάκη και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Α.Τ.Α., Επαμεινώνδας Μούσιος. Σε δήλωσή της, η κ. Δασκαλάκη, ανέφερε: «Επιδεικνύοντας διαρκή εγρήγορση και παραμένοντας προσηλωμένοι στην παροχή ουσιαστικής φροντίδας στους αστέγους, η συγκεκριμένη δράση είναι μια πρωτοβουλία με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα. Διασφαλίζει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σε ανθρώπους που είναι εκτεθειμένοι στον δρόμο και παράλληλα δηλώνει έμπρακτα ότι βρισκόμαστε σταθερά δίπλα τους, ώστε με την υποστήριξή μας να αναβαθμίσουν τη ζωή τους».

Αθήνα – Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και ενίσχυση των ομάδων Street Work

Οι προσπάθειες του Δήμου Αθηναίων να μη μείνει κανείς μόνος, χωρίς κοινωνική προστασία, έχουν διευρυνθεί την τελευταία τριετία. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Δήμος Αθηναίων δημιούργησε το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, μια σύγχρονη δομή 24ωρης λειτουργίας, που έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας έως 400 αστέγων. Το Πολυδύναμο διαθέτει Υπνωτήριο, Ξενώνα και Κέντρο Ημέρας, ενώ στους ωφελούμενους παρέχεται ταυτόχρονα με τη διαμονή, σίτιση, ιατρική παρακολούθηση και ψυχολογική υποστήριξη.

Στο ίδιο δίχτυ προστασίας της ευάλωτης κατηγορίας των αστέγων, εντάχθηκε και ο νέος Ξενώνας, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και άλλους φορείς απεξάρτησης, ειδικά για τοξικοεξαρτημένους που ζουν στους δρόμους. Ο ξενώνας έχει δυνατότητα φιλοξενίας 70 αστέγων και υποστηρίζει με σεβασμό τους ευάλωτους συμπολίτες μας, παρέχοντας, μεταξύ άλλων -εκτός από υπηρεσίες στέγασης- ατομική φροντίδα, συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική στήριξη και ένταξη σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης.

Παράλληλα, από τον περασμένο Απρίλιο, ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Κ.Υ.Α.Δ.Α. έχει ενισχύσει τις κινητές ομάδες άμεσης παρέμβασης – Street Work*, με υπερδιπλάσιο, καταρτισμένο προσωπικό (γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές, οδηγοί κ.ά.), ώστε όχι μόνο να παρέχεται επιτόπια φροντίδα, αλλά και να προτρέπονται οι άστεγοι να ενταχθούν σε κάποια από τις σύγχρονες δομές του δήμου για τη στήριξη και την επανένταξή τους.

Εκτός από την παροχή φαγητού, ιατρικής φροντίδας, και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο δρόμο, οι άνθρωποι του street work είναι οι σύνδεσμοι των αστέγων με τις κοινωνικές δομές, καθώς δημιουργούν τη σχέση εμπιστοσύνης που χρειάζεται ένας άστεγος για να μετακινηθεί από το στέκι του στις δομές του Δήμου Αθηναίων.

Αθήνα – Χθες βράδυ, κατά τη διάρκεια της διανομής των σακιδίων, τα μέλη των διεπιστημονικών ομάδων ενημέρωσαν -για μία ακόμη φορά- τους ανθρώπους που ζουν στον δρόμο για τις δομές φιλοξενίας του Δήμου Αθηναίων και τις παροχές που έχουν στη διάθεσή τους.

Η διανομή θα βρίσκεται σε εξέλιξη τις επόμενες ημέρες, προκειμένου όλα τα σακίδια να εξυπηρετήσουν τον σκοπό τους και να βρουν τον κατάλληλο αποδέκτη.

Τσέκαρε και αυτά: