Αβγοτάραχο Μεσολογγίου: Τι είναι και πως φτιάχνετε

Αβγοτάραχο

Το αβγοτάραχο Μεσολογγίου αναφέρεται ως το χαβιάρι της Ελλάδας και βρίσκεται στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Ο Όμηρος την ονόμαζε «περικαλλέα λίμνη» και αποτελεί το μεγαλύτερο σύμπλεγμα υγροτόπων της Ελλάδας, έναν φυσικό παράδεισο από υδροχαρή δάση, αμμοθίνες, λουρονησίδες, αμμώδεις όχθεις και αλμυρολίβαδα.

Το αβγοτάραχο Μεσολογγίου έγινε γνωστό στην Ευρώπη από τον λόρδο Βύρωνα (Λόρδος Βύρωνας), κατά την επίσκεψή του στο Μεσολόγγι τον Ιανουάριο του 1824.

Το αβγοτάραχο Μεσολογγίου είναι στην ουσία τα αυγά του θηλυκού κέφαλου, της «μπάφας» όπως την αποκαλούν στην περιοχή, τα οποία οι ντόπιοι επεξεργάζονται με αλάτι και στη συνέχεια τα εμβαπτίζουν μέσα σε κερί, για να διατηρηθούν αναλλοίωτα.

Κατά την περίοδο αναπαραγωγής της μπάφας, από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου, αρχίζει το ψάρεμα στα ιβάρια, στα φυσικά ιχθυοτροφεία που έχουν δημιουργηθεί στους γαλήνιους κόλπους της λιμνοθάλασσας.

Οι αβγόσακοι ξεπλένονται καλά και παστώνονται με αλάτι. Με επιδέξιες πιέσεις των δακτύλων, παίρνουν τετράπλευρο σχήμα το οποίο σταθεροποιείται μέσα στα ειδικά κλουβιά με σίτες, όπου μένουν για να στεγνώσουν, τρείς μέρες τουλάχιστον. Η διαδικασία της ξήρανσης είναι ελεγχόμενη και τα αβγοτάραχα διατηρούνται μελίχρωμα, δηλαδή μαλακά με ένα υπέροχο μελί χρώμα.

Ακολουθεί το κέρωμα, με εμβάπτιση σε αγνό υγροποιημένο κερί, ώστε να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του αβγοτάραχου, που ξεπερνά τον ένα χρόνο. Η καλύτερη, όμως, περίοδος ανάλωσης είναι μέσα στο πρώτο δεκάμηνο της παραγωγής γιατί όσο πιο νωπό καταναλώνεται, τόσο πιο δυνατή είναι η γεύση του.

Το αβγόταραχο Μεσολογγίου είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, λιπαρά οξέα αλλά και βιταμίνες όπως βιταμίνη Ε και βιταμίνη C.

Το αβγοτάραχο Μεσολογγίου είναι προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1996.

Τσέκαρε κι αυτά:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...