Αβοκάντο Κρήτης

Το Αβοκάντο Κρήτης καλλιεργείται στο μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο νησί της Ελλάδας και το πέμπτο μεγαλύτερο σε έκταση στη Μεσόγειο.

Πρωτεύουσα της Κρήτης είναι η μεγαλύτερη πόλη του νησιού, το Ηράκλειο, ενώ ολόκληρο το νησί αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας, διατηρώντας τα δικά της πολιτισμικά στοιχεία.

Στην Ελλάδα η καλλιέργεια του αβοκάντο αναπτύχθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια μετά από την αυξημένη ζήτηση του από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες εξάγεται. Καλλιεργείται δε σε περιοχές της Κρήτης όπου καταλαμβάνει οπωρώνες με πάνω από 50.000 δέντρα που καλύπτουν έκταση 2,500 στρεμμάτων. Η μέση ετήσια παραγωγή είναι περίπου 1 τόνος το στρέμμα.

Ο βασικός λόγος που το αβοκάντο καλλιεργείται στην Κρήτη είναι ο συνδυασμός κλιματολογικών και εδαφολογικών συνθηκών (κλίμα – έδαφος) της περιοχής, που είναι ιδανικός για την καλλιέργεια του αβοκάντο.

Το Αβοκάντο Κρήτης έχει γεύση βουτυρώδη και δεν τρώγεται αμέσως μετά τη συγκομιδή, αλλά αφού περάσει λίγος χρόνος και ωριμάσει. Το σχήμα του είναι ωοειδές με μακρύ κωνικό λαιμό και ο φλοιός του χρώματος πράσινου. Η σάρκα του παχιά, ελαφρώς κίτρινη ως κιτρινοπράσινη.

Το αβοκάντο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και δικαίως συγκαταλέγεται στα superfoods. Περιέχουν μια πληθώρα με περισσότερα από 20 θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Τσέκαρε κι αυτά: