Όσκαρ

Στις 4 Μαρτίου του 1943, η Γκριρ Γκάρσον βραβεύθηκε με Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου στην τελετή απονομής στο ξενοδοχείο Ambassador στο Λος Άντζελες.

Η Αγγλίδα ηθοποιός κέρδισε το βραβείο για την ερμηνεία της στην ταινία «Mrs Miniver» ρομαντικό πολεμικό δράμα σε σκηνοθεσία Γουίλιαμ Γουάιλ. Ήταν η 15η ηθοποιός στην ιστορία του Χόλιγουντ που έπαιρνε το τρόπαιο, όμως έγραψε ιστορία και με έναν άλλο, πιο απροσδόκητο τρόπο εκείνο το βράδυ.

Η ομιλία αποδοχής του βραβείου παραμένει, μέχρι σήμερα, η μεγαλύτερης διάρκειας στην ιστορία των Όσκαρ. Οι βραβευθέντες στη σημερινή εποχή καλούνται να τηρήσουν το όριο τω 45 δευτερολέπτων, όμως η Γκριρ Γκάρσον μίλησε για επτά λεπτά.

Η ομιλία, δυστυχώς, δεν διατηρήθηκε πλήρης. Ακόμη και η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, η οποία διοργανώνει την τελετή απονομής των Όσκαρ κάθε χρόνο, λέει ότι διαθέτει πλάνα από δελτία ειδήσεων με «αποσπάσματα» της ομιλίας της Γκάρσον – διάρκειας τριών λεπτών και 56 δευτερολέπτων.

Η γεννημένη στην Αγγλία ηθοποιός αφιέρωσε μέρος της ομιλίας της στην εμπειρία της ως μετανάστρια. «Ήρθα σε αυτή τη χώρα ως ξένη πριν από πέντε χρόνια. Ήμουν πολύ χαρούμενη και πολύ περήφανη που ήμουν μέλος αυτής της κοινότητας και αυτής της βιομηχανίας όλο αυτό το διάστημα» είπε στο πλήθος. «Και από όλους όσους συνάντησα ή συνεργάστηκα πραγματικά έχω λάβει τόση καλοσύνη που για αρκετό καιρό δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ήταν αλήθεια, αλλά απόψε με κάνατε να νιώσω ότι πραγματικά ανοίξατε διάπλατα την πόρτα της φιλίας σας. και γι’ αυτό είμαι τόσο χαρούμενη» τόνισε η Γκριρ Γκάρσον, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Independent.

Το θέμα της ταινίας στην οποία πρωταγωνίστησε ήταν σχετικό: η Γκάρσον απεικόνισε μια Αγγλίδα νοικοκυρά της οποίας η ζωή επηρεάζεται βαθιά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – όταν ο σύζυγός της Κλεμ (Γουόλτερ Πίντζον) προσφέρεται εθελοντικά να βοηθήσει στην εκκένωση της Δουνκέρκης με το δικό του μηχανοκίνητο σκάφος. Ο ρόλος, όπως είχε επισημάνει το AP στη νεκρολογία του για την ηθοποιό το 1996, «επιστράτευσε τους Αμερικανούς για να υποστηρίξουν τη Βρετανία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η ομιλία της Γκάρσον περιελάμβανε επίσης τους προβληματισμούς της σχετικά με τις τελετές απονομής βραβείων.

Η ομιλία της παρέμεινε ασυναγώνιστη για 78 χρόνια, αν και υπάρχει πάντα η πιθανότητα ενός νέου ρεκόρ στη φετινή τελετή απονομής των Όσκαρ στις 28 Μαρτίου.