Αυτοεκτίμηση

Η αυτοεκτίμηση είναι μία λέξη πολύ συνηθισμένη στις ημέρες μας, αλλά μία λέξη τόσο δύσκολα υλοποιήσιμη για πάρα πολλούς και η έλλειψή της δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις σχέσεις μας.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε όμως εάν έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση ή έχουμε απέναντί μας έναν τέτοιο άνθρωπο.

Ένα πρώτο χαρακτηριστικό τέτοιων ατόμων είναι πως δεν αξίζουν την αγάπη και τη φροντίδα των άλλων ανθρώπων. Εάν για παράδειγμα έχετε έναν συναισθηματικό δεσμό με έναν τέτοιο άνθρωπο θα διαπιστώσετε ότι πολλές φορές αυτός ο άνθρωπος βάζει εμπόδια στη σχέση σας. Στην ουσία βάζει τρικλοποδιές στην ευτυχία σας και την ευτυχία του γιατί δεν έχει μάθει προφανώς από τους γονείς του να λαμβάνει αγάπη οπότε δεν μπορεί να διαχειριστεί και τη δική του. Για αυτό το λόγο ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί διαρκώς ακόμα και σε σχέση να τσιλιμπουρδίζει είτε για να πάρει ακόμα μεγαλύτερη επιβεβαίωση είτε για να καταστρέψει αυτό που δεν ξέρει. Μία σχέση αγάπης δηλαδή!

Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό είναι πως αυτοί οι άνθρωποι παραιτούνται εύκολα και επαναπαύονται. Και πώς να μην το κάνουν αφού θεωρούν πως δεν αξίζουν, πως δεν υπάρχει λόγος κάποιος να τους εκτιμά. Αφήνονται λοιπόν όπως τους παρασύρει το ρέμα και πορεύονται στη ζωή τους χωρίς σκοπό.

Ένα τρίτο χαρακτηριστικό είναι πως οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν διεκδικούν και δεν βάζουν όρια στους άλλους αλλά ούτε και στον εαυτό τους. Οι άνθρωποι αυτοί για παράδειγμα σε μία σχέση δεν θα διεκδικήσουν την αγάπη από τον άνθρωπο που τους ενδιαφέρει και ούτε θα βάλουν όρια σε άλλους που προσπαθούν να τους πατρονάρουν. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι ικανός να απομακρυνθεί από έναν άνθρωπο που υποτίθεται ότι αγαπάει γιατί θα του το επιβάλουν οι φίλοι του και αυτό γιατί δεν μπορεί να βάλει όρια, από το φόβο μην μείνει μόνος του.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι πως διαρκώς ζητούν επιβεβαίωση. Αυτό μπορεί να τους παρασύρει σε καταστάσεις που μπορεί να είναι και σχεδόν εξευτελιστικές για την προσωπικότητά τους. Πολλοί τέτοιοι άνθρωποι αρέσκονται σε εφήμερες σχέσεις, σε one night stands χωρίς κανένα νόημα και φαίνεται να τους μοιάζουν μόνο σαρκικές απολαύσεις.