Έλληνες σχεδιαστές

Την ώρα που ακούγονται διθυραμβικά σχόλια για τους οίκους Balmain, Dior & Givenchy, είναι καιρός να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αναλογιστούμε τη σκληρή δουλειά που καταβάλλουν οι Έλληνες σχεδιαστές προκειμένου όχι μόνο να επιτύχουν μία αναγνωρισιμότητα, αλλά και να προβάλλουν την Ελλάδα μέσα από αυτή. Μέσα, λοιπόν, στα πολλά ονόματα της παγκόσμιας μόδας, υπάρχουν πέντε Έλληνες σχεδιαστές αυτή τη στιγμή που κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Αυτοί είναι οι εξής:

Άγγελος Φρέντζος

Ο Έλληνας σχεδιαστής Άγγελος Φρέντζος αντικατοπτρίζει το luxury streetwear σε όλες τις δημιουργίες του. Ο Άγγελος Φρέντζος αποτελεί παράδειγμα μίμησης (σύμφωνα πάντα με τη δική μου άποψη), καθώς η πορεία του στο χώρο της μόδας διαγράφεται άκρως σημαντική.

Πιο συγκεκριμένα, ο γνωστός σχεδιαστής έχει συνεργαστεί με το Stefano Pilati για τη Miu Miu, αλλά και ως καλλιτεχνικός διευθυντής στον ιστορικό ιταλικό οίκο Alma, παίρνοντας τη σκυτάλη από το Gianni Versace και τον Alessandro Dell’ Acqua.Στην προσπάθειά του για συνεργασίες, κατάφερε επιπλέον να αναλάβει την γκαρνταρόμπα του Kanye West για την περιοδεία τού Yeezus.

Τα σχέδια του είναι ο σπουδαίος τρόπος έκφρασής του και μέσα από αυτά κάνει συνεχείς αναφορές στην τέχνη και στην κουλτούρα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Keeping the greek fashion alive, in the finest creative mood #colorblindprivation #ss20 #angelosfrentzosgoods #itsathensbaby

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Angelos Frentzos (@angelosfrentzos) στις

Βασίλης Ζούλιας

Ο διάσημος σχεδιαστής μόδας και στυλίστας από τη Μήλο, έχει εμμονές με τη μόδα, τις γυναίκες και τον κινηματογράφο. Τα τρία αυτά στοιχεία αρκούν για να καταλάβει κανείς την αισθητική που κρύβουν τα ρούχα του κ. Ζούλια.

Ευγένεια, κομψότητα και αυθεντικότητα είναι, επιπροσθέτως, τρία στοιχεία που προβάλλει ο ίδιος μέσα από τη δουλειά του.

Οι δημιουργίες έχουν φορεθεί ουκ ολίγες φορές από διάσημες γυναίκες στο κόκκινο χαλί. Μέσα σε αυτές είναι κι η πρωταγωνίστρια Alison Brie των Glow & Mad Men, η οποία περπάτησε στο κόκκινο χαλί στις Χρυσές Σφαίρες τον Αύγουστο του 2018. Κανείς, επίσης, δε μπορεί να ξεχάσει και την άφιξη της ηθοποιού Mindy Kaling στο χαλί του Met Gala το 2018, η οποία φόρεσε ένα καταπληκτικό άσπρο φόρεμα by Vassilis Zoulias.

Βρεττός Βρεττάκος
Ως σπουδαστής στην Ακαδημία μόδας και κοστουμιών της Ρώμη, άκουσε πολλά καλά σχόλια για το ταλέντο του και πολλοί Ιταλοί μιλούσαν για ένα εξαιρετικό ταλέντο που δε θα έπρεπε ποτέ να πάει χαμένο. Αυτό που έχει κάνει ιδιαίτερα γνωστό τον Βρεττό Βρεττάκο είναι η τεχνική του να καταφέρνει να διακοσμήσει μια δημιουργία του με χιλιάδες κεντημένα κρύσταλλα Swarovski.

Η σταρ της μουσικής σκηνής που εμπιστεύτηκε πρώτη τον Έλληνα σχεδιαστή ήταν η Beyonce, καθώς στην περιοδεία της με τίτλο «The Miss Carter Show» φόρεσε δύο φόρμες του. Η μία από τις δύο φόρμες είχε ραμμένα 300.000 κρύσταλλα Swarovski. Φτάνουμε στο σήμερα κι η Beyonce εμπιστεύεται ξανά τις δημιουργίες του για τις ανάγκες του νέου άλμπουμ της “Black is king”.

Ανάμεσα στις διάσημες τραγουδίστριες που επίσης εμπιστεύτηκαν τον κ. Βρεττάκο ήταν η Jennifer Lopez κι η Shakira.

Γιώργος Ελευθεριάδης
Ο Γιώργος Ελευθεριάδης εδώ και 32 χρόνια ασχολείται ενεργά με το χώρο της μόδας κι αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα διεθνής προώθησης της ελληνικής δημιουργίας. Τα γεωμετρικά σε σχήμα ρούχα του, ανδρικά και γυναικεία, στοχεύουν στην απελευθέρωση της κίνησης, στη διαφορετικότητα και στην ισορροπία του σώματος μέσα από την ένδυση.

Οι συλλογές της μάρκας έχουν προβληθεί σε Αθήνα, Μιλάνο, Παρίσι και Βαρκελώνη.Το έργο του έχει, επίσης, παρουσιαστεί σε μερικά από τα πιο σημαντικά διεθνή περιοδικά όπως το Vogue, το Harper’s Bazaar, το Dazed & Confused, το Numero home, το Citizen K, το Grazia, το ELLE και το Dapper Dan.

Μαίρη Κατράντζου
Η διεθνούς φήμης σχεδιάστρια Μαίρη Κατράντζου, αφού άφησε τις σπουδές της σχετικά με τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, έκανε στροφή στη μόδα και το μόνο σίγουρο είναι ότι οι διάσημες δημιουργίες της μας κάνουν περήφανους.

Τα ρούχα της σήμερα πωλούνται παγκοσμίως σε περισσότερα από 200 καταστήματα μόδας, συμπεριλαμβανομένων των Selfridges, Harvey Nichols, Barneys, Net a Porter καθώς και σε 47 χώρες.

Τον Νοέμβριο του 2011 η Κατράντζου βραβεύτηκε με το Βρετανικό Βραβείο Μόδας Αναδυόμενου Ταλέντου και τον Φεβρουάριο του 2012 βραβεύτηκε με το Βραβείο Νέου Σχεδιαστή της Χρονιάς από το περιοδικό Elle.

@vangeliskafasis, Travel & Fashion enthusiast