Black Friday

Black Friday 2022 : Μια μέρα που όλοι περιμένουμε πώς και πώς, αφού οι τιμές σε προϊόντα που θέλουμε να αγοράσουμε, θα “πέσουν” και ίσως καταφέρουμε να τα αποκτήσουμε!

Πρόκειται για ένα “έθιμο” το οποίο μας έρχεται από την Αμερική και δεν είναι αργία σε καμία χώρα του κόσμου, η οποία ασπάζεται την εν λόγω “γιορτή” των εμπορικών καταστημάτων.

Στις ΗΠΑ, η Balck Friday, πραγματοποιείται μια μέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, και γίνεται κάθε τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου. Φέτος, θα γίνει στις 27 Νοεμβρίου 2022.

Σηματοδοτεί την έναρξη των εορταστικών αγορών και ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους από την προηγούμενη ημέρα και κατασκηνώνει έξω από μεγάλα εμπορικά καταστήματα, γιατί οι τιμές στην Αμερική πέφτουν μέχρι και 80%.

 

Οι επιχειρήσεις στην Αμερική επιλέγουν να ανοίξουν από πολύ νωρίς τα καταστήματα τους, καθώς ο κόσμος ανυπομονεί και οι προσφορές είναι σε άλλα επίπεδα. Και δυστυχώς στην Ελλάδα δε συμβαίνει το ίδιο πράγμα.

Υπάρχουν πολιτείες στην Αμερική, όπως η Καλιφόρνια που επιλέγουν την ημέρα των μεγάλων προσφορών να κινηθούν οι καταστάσεις σε καθεστώς αργίας και έτσι ο κόσμος αλωνίζει στα μαγαζιά για να βρει τις προσφορές.

Με αυτό τον τρόπο η αγορά κινείται περισσότερο και υπάρχουν αυξήσεις στα έσοδα των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με στατιστικά, η Black Friday είναι η μέρα όπου καταγράφονται οι περισσότερες πωλήσεις και ο τζίρος των επιχειρήσεων στην Αμερική διπλασιάζεται.

Πώς ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ο όρος

Ο όρος φέρεται να προέρχεται από τη Φιλαδέλφεια, όπου χρησιμοποιήθηκε για να γίνει μια περιγραφή που αφορούσε στην κυκλοφορία των οχημάτων που ενοχλούσε τους πεζούς. Αυτή η κίνηση σημειωνόταν την ημέρα των Ευχαριστιών και προκαλούσε μεγάλη δυσχέρεια.

 

Μπορεί η φράση να χρησιμοποιήθηκε το 1961 αλλά λίγο χρόνια μετά ξεκίνησε να διαδίδεται περισσότερο και να δείχνει πως την ημέρα μετά τις Ευχαριστίες ο κόσμος βγαίνει για ψώνια και απολαμβάνει τις αγορές του.

Έτσι από το “κόκκινο” που σημειώνεται με την πτώση των αγορών, οι επιχειρήσεις επιστρέφουν στο “μαύρο” που δείχνει πως η αύξηση των κερδών είναι μεγάλη.

Υπάρχουν πολλές αναφορές και βίντεο που δείχνουν πως κατά την αναμονή για να ανοίξουν τα καταστήματα στη Black Friday, κόσμος έχει ποδοπατηθεί και έχουν καταγραφεί και θάνατοι λόγω της ανυπομονησίας να αγοράσουν πρώτοι τςι προσφορές που υπάρχουν.

Πότε ξεκίνησε στην Ελλάδα

Πολλές είναι και οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ασπαστεί την εν λόγω φιλοσοφία, με σκοπό να αυξηθεί ο τζίρος, και στην Ελλάδα ξεκίνησε να κάνει την εμφάνιση του το συγκεκριμένο φαινόμενο, το 2015 και πλέον εφαρμόζεται σχεδόν από όλες τις εταιρείες.

Τσέκαρε και αυτά :

Χασμουρητό : Είναι τελικά “κολλητικό”

Χταπόδι : Έρευνα αποκαλύπτει πώς έχουν “νεύρα”