Χάχλες Λέσβου

Οι χάχλες Λέσβου είναι μία μορφή τραχανά σε σχήμα μικρού κυπέλλου που βρίσκουμε αποκλειστικά στη Λέσβο, το τρίτο σε μέγεθος μεγαλύτερο νησί της χώρας, με πολλά νερά, και πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Το όνομα Λέσβος το πήρε από τον μυθικό ήρωα Λέσβο, που έφτασε εδώ μαζί με Λαπίθες από τη Θεσσαλία και παντρεύτηκε την κόρη του οικιστή Μάκαρα, τη Μήθυμνα.

Παραδοσιακά ο τραχανάς φτιάχνεται τον Σεπτέμβρη (Σεπτέμβριος), τότε που τα χωριά μας μοσχομυρίζουν φρεσκοφτιαγμένο, απλωμένο τραχανό. Έτσι και οι χάχλες, βαρκούλες από ξινόχονδρο τραχανά, φτιαγμένες από χόντρο ζυμωμένο με ξυνισμένο πρόβειο γάλα.

Έχουν κοκκώδη μορφή και γίνονται από σιτάλευρο ή και σπασμένο σιτάρι, πλιγούρι ή σιμιγδάλι, βράζεται σε γάλα, γιαούρτι ή ξινόγαλα ή με πολτοποιημένα λαχανικά ή μπαχάρια.

Η παρασκευή γίνεται παίρνοντας μικρές ποσότητες τραχανά στην παλάμη και δίνοντας το σχήμα μικρής σκάφης σε σχήμα στρογγυλό με υπερυψωμένα πλαϊνά, σαν βαρκούλες. Τοποθετούνται σε λαδόχαρτο και φροντίζουν να τις γυρίζουν καθημερινά, μέχρις ότου να ξεραθούν στον ήλιο, σε δυο-τρεις ημέρες  (2-3 ημέρες) περίπου.

Άλλωστε η λέξη χάχλα προέρχεται από το τουρκικό ρήμα kakla (kakla) που σημαίνει «ξηραίνω στον ήλιο και στον αέρα».

Η θρεπτική αξία είναι πολύ μεγάλη, καθώς οι χάχλες Λέσβου περιέχουν μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, υδατάνθρακες, λίγες θερμίδες και λίγα λιπαρά, γεγονός που τις κάνει ακαταμάχητες ειδικά σε περιπτώσεις ασθενειών.

Τσέκαρε κι αυτά: