Χελώνες

Η οργάνωση “ΑΡΧΕΛΩΝ” έδωσε ιδιαίτερα απογοητευτικά στοιχεία, καθώς μόνο το 2020 βρέθηκαν περισσότερες από 700 νεκρές χελώνες στη χώρα μας.

Είναι η πρώτη φορά μετά το 1992 που ίδρύθηκε η συγκεκριμένη οργάνωση που οι νεκρές χελώνες ξεπέρασαν τις 700, καθώς τα προηγούμενα χρόνια οι αναφορές κυμαίνονταν από 500 έως 600 κάθε χρόνο.  

Οι αιτίες θανάτου έχουν να κάνουν με τις λεγόμενες τυχαίες συλλήψεις από αλιευτικά εργαλεία, η παγίδευση από τα πλαστικά σκουπίδια στη θάλασσα, η σύγκρουση με σκάφη, αλλά και η κατάποση πλαστικών.

Στις περιπτώσεις που τα εκβρασμένα ζώα φέρουν εμφανή τραύματα στο κεφάλι ή στο καβούκι, είναι δυνατόν αυτά να έχουν προέλθει από σύγκρουση με σκάφος ή σκόπιμο τραυματισμό από ανθρώπους.

Επίσης, η αλληλεπίδραση με αλιευτικά εργαλεία (δίχτυα, παραγάδια) είναι δυνατόν κάποιες φορές να αφήσει εξωτερικά σημάδια που καθορίζουν την αιτία θανάτου.

Πολλές φορές όμως δεν υπάρχουν εμφανή τραύματα ή σημάδια στα νεκρά ζώα, οπότε τα συμβάντα παραπέμπουν σε πνιγμό μετά από τυχαία σύλληψη σε αλιευτικά εργαλεία ή σε κατάποση πλαστικών που οδηγεί σε αργό θάνατο, καθώς το γαστρεντερικό τους σύστημα δεν μπορεί́ να επεξεργαστεί το πλαστικό.