Nogal
DCIM100MEDIADJI_0157.JPG

Ως μέρος της δέσμευσης της Chiquita του να είναι «Καλός Γείτονας» στις κοινότητες όπου καλλιεργούνται οι γευστικές μπανάνες της, η εταιρεία νιώθει υπερήφανη για τον εορτασμό των 15 χρόνων του καταφυγίου Nogal.

Το καταφύγιο εδραιώθηκε μετά από μια κοινή προσπάθεια της Chiquita και μίας μερίδας πελατών της για την προώθηση της διατήρησης και προστασίας της βιοποικιλότητας και ταυτόχρονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων της τοπικής κοινότητας.

Το καταφύγιο Nogal βρίσκεται στον Μεσοαμερικάνικο Βιολογικό Διάδρομο, ο οποίος δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’90 με στόχο την προστασία και διασύνδεση των φυσικών πόρων της περιοχής.

Περιστοιχισμένη από ωκεανούς, ηφαίστεια, ερήμους και πλούσια τροπικά δάση, η Κεντρική Αμερική είναι η τρίτη μεγαλύτερη περιοχή βιοποικιλότητας παγκοσμίως, φιλοξενώντας περισσότερο από το 7% όλων των γνωστών ειδών.

Nogal

Με την υποστήριξη της Γερμανικής Εταιρείας Διεθνούς Συνεργασίας, της κυβέρνησης της Κόστα Ρίκα και της Rainforest Alliance, η Chiquita έχει εφαρμόσει μία σειρά βιώσιμων πρωτοβουλιών για να στηρίξει τη διατήρηση του περιβάλλοντος και την εκπαίδευση, με σκοπό την προστασία περισσότερων από 720 φυτών και 339 ειδών ζώων που βρίσκονται εντός του συνολικής έκτασης 1.028 στρεμμάτων βιότοπου.

«Η Chiquita καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για την προστασία της βιοποικιλότητας και το καταφύγιο Nogal στην Κόστα Ρίκα αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα του θετικού περιβαλλοντικού μας αντίκτυπου,» δήλωσε ο Raul Cigena Pazos, Human Resources and Sustainability Director της Chiquita.

«Ελπίζουμε ότι η συνεργασία μας με την τοπική κυβέρνηση, τους διάφορους οργανισμούς και την τοπική κοινωνία θα αποτελέσει οδηγό για την προστασία του περιβάλλοντος και την υπεύθυνη παραγωγή για άλλους που θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας.»

Τα βασικά σημεία εστίασης της Chiquita στο καταφύγιο Nogal περιλαμβάνουν:

Προστασία Άγριας Ζωής:

Το Nogal, είναι μια ιδιωτική προστατευόμενη περιοχή, αναγνωρισμένη από την κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα, και αποτελεί καταφύγιο για 720 είδη φυτών και 339 σπονδυλωτών ζώων όπως πουλιά, θηλαστικά, ερπετά και αμφίβια. Η υπηρεσία δασοφυλακής της Chiquita ελέγχει και προστατεύει την ευάλωτη άγρια ζωή μέσα στο καταφύγιο, καταπολεμώντας το παράνομο κυνήγι και διατηρώντας έτσι άθικτη την πλούσια βιοποικιλότητα του. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών της εταιρείας, τα τελευταία τρία χρόνια στο καταφύγιο έχουν εντοπιστεί νέα είδη όπως ο τάπιρος, το κοριμάκο και η κίτρινη σαύρα. Αυτές οι νέες αφίξεις δείχνουν ότι το Nogal συνδέεται με τους υπόλοιπους βιότοπους της περιοχής, επιτρέποντας στα ζώα να μετακινούνται με ασφάλεια από τον ένα στον άλλο προς αναζήτηση τροφής.

Αναδάσωση

Η Chiquita έχει δωρίσει πάνω από 20.000 δέντρα για την αναδάσωση του Nogal. Τα δέντρα δεν βελτιώνουν μόνο την ποιότητα του αέρα, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν ως προστασία για την άγρια ζωή. Επίσης, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση κινδύνων από φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες και κατολισθήσεις. Για παράδειγμα, με τη βοήθεια των τοπικών αγροτών η Chiquita φύτεψε δέντρα σε ένα άδειο, πρώην γήπεδο μπέιζμπολ (ιδιοκτησίας της εταιρείας) μέσα στο καταφύγιο για να αποφευχθούν οι πλημμύρες από τον γειτονικό ποταμό Sucio.

Εκπαίδευση & ανάπτυξη της κοινότητας

Από την αρχή της δημιουργίας του προγράμματος Nogal, η Chiquita επεδίωξε να εμπνεύσει και να αναμείξει την τοπική κοινωνία στην αποστολή της, μέσω της διοργάνωσης ειδικών προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Από την έναρξή τους, περισσότεροι από 30.000 μαθητές και αγρότες έχουν παρακολουθήσει τα προγράμματα, διευρύνοντας τις γνώσεις τους σε ζητήματα βιοποικιλότητας, διαχείρισης αποβλήτων, λειτουργία οικοσυστημάτων και διατήρηση φυσικών πόρων. Επιπλέον αυτών των προγραμμάτων, η Chiquita έχει αναβαθμίσει τις υποδομές της κοινότητας χτίζοντας ένα σχολικό κυλικείο, ένα υπαίθριο γυμναστήριο και μια βιβλιοθήκη με δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ για όλους.

Οι δράσεις της Chiquita στο Nogal συμβάλλουν στην φιλοσοφία του «Πίσω από το μπλε αυτοκόλλητο», μια προσέγγιση που εμπεριέχεται σε όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας και η οποία επιδιώκει τις συνεργασίες με σημαντικούς οργανισμούς για την προώθηση της βιωσιμότητας και περιβαλλοντικά φιλικότερων πρακτικών από τις φάρμες όπου η εταιρεία παράγει τις μπανάνες της μέχρι τα ράφια των καταστημάτων.