Ας δοκιμάσουμε μια ιδιαίτερη και πρωτότυπη συνταγή φαγητού: Χοιρινό με δαμάσκηνα και πορτοκάλι σε σάλτσα κρασιού. Είναι ένα πιάτο που συνδυάζει γλυκές και όξινες νότες, ιδανικό για εορταστικά τραπέζια ή μια εντυπωσιακή παρουσίαση σε δείπνο.
Υλικά:
- 1 κιλό χοιρινό (ψαρονέφρι ή μπούτι), κομμένο σε κομμάτια
- 10 αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
- Χυμό από 2 πορτοκάλια
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 150 ml κόκκινο κρασί
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι, και λίγη κανέλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Μαρινάρισμα: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, το κρασί, τη μουστάρδα, και το μέλι. Τοποθετήστε το χοιρινό και αφήστε το να μαριναριστεί για 2 ώρες (ή και όλη νύχτα) στο ψυγείο.
- Σοτάρισμα: Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε το χοιρινό μέχρι να πάρει χρώμα. Αφαιρέστε το από την κατσαρόλα και κρατήστε το στην άκρη.
- Προετοιμασία σάλτσας: Στην ίδια κατσαρόλα, σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Επιστρέψτε το χοιρινό στην κατσαρόλα και προσθέστε τη μαρινάδα.
- Μαγείρεμα: Προσθέστε τα δαμάσκηνα, αλατοπιπερώστε, και ρίξτε μια πρέζα κανέλας αν επιθυμείτε. Σιγοβράστε για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι το χοιρινό να μαλακώσει και η σάλτσα να δέσει.
- Σερβίρισμα: Συνοδέψτε το πιάτο με πουρέ πατάτας, ρύζι ή ψητά λαχανικά.
Αυτό το πιάτο προσφέρει μια γευστική ισορροπία και μια μοναδική εμπειρία για τους καλεσμένους σας!
Τσέκαρε κι αυτά: