Χοιρομέρι Πιτσιλιάς

Το Χοιρομέρι Πιτσιλιάς προέρχεται από την ορεινή περιοχή στην Κύπρο, ανάμεσα στον Μαχαιριά και στη Μαδαρή, μία περιοχή που περιλαμβάνει 41 χωριά, αναρριχημένα πάνω σε ένα ανώμαλο ορεινό έδαφος, μέρος του οποίου προστατεύεται από το Δίκτυο Natura 2000.

Το Χοιρομέρι Πιτσιλιάς είναι ένα ώριμο, ξηρό, αλατισμένο, κρασάτο, καπνιστό προϊόν κρέατος. Παρασκευάζεται χωρίς προσθήκη οποιασδήποτε μορφής συντηρητικών, βελτιωτικών γεύσης ή άλλων οποιωνδήποτε πρόσθετων.

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του είναι το φρέσκο χοιρινό μερί, προερχόμενο από υγιή ζώα των οποίων η σφαγή έγινε υπό τις προβλεπόμενες από το νόμο συνθήκες, δηλαδή η πλήρη αφαίμαξη και άμεση ψύξη.

Επίσης, χρησιμοποιείται το κόκκινο ξηρό κρασί από αμπελώνες της ποικιλίας ντόπιο Μαύρο στους οποίου μπορεί να υπάρχουν και φυτά της ποικιλίας Μαραθεύτικο.

Το Χοιρομέρι Πιτσιλιάς έχει σχήμα αχλαδοειδές, με έντονο σκούρο κόκκινο προς μαύρο στο εξωτερικό και κόκκινο προς μωβ στο εσωτερικό. Στο εσωτερικό μπορεί να διακρίνονται ανοιχτόχρωμες γραμμώσεις.

Η γεύση είναι αλμυρή και καπνιστή ενισχυμένη από τη γεύση του κρασιού και του κόλιαντρου, που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή του προϊόντος. Το άρωμα είναι χαρακτηριστικό του κρασιού, του καπνού και του κόλιαντρου.

Το Χοιρομέρι Πιτσιλιάς περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας με απαραίτητα αμινοξέα και είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο, ιχνοστοιχεία ωφέλιμα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

To Χοιρομέρι Πιτσιλιάς είναι ένα προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) από το 2020.

Τσέκαρε κι αυτά: