Αλεξανδρινό

Χριστούγεννα 2020: Εδώ και δεκαετίες, τα πολύχρωμα Αλεξανδρινά δίνουν το σήμα για την έναρξη της πιο λαμπερής εποχής του χρόνου. Τι θα ήταν τα Χριστούγεννα χωρίς τα φρεσκοψημένα μπισκότα, τα γιορτινά κεριά και τα όμορφα Αλεξανδρινά; Μπορείτε να βρείτε αυτά τα εντυπωσιακά φυτά στην αγορά αρκετό καιρό πριν από την έναρξη της εορταστικής περιόδου, οπότε ακολουθούν κάποιες χρήσιμες συμβουλές για το πώς να διατηρήσετε το Αλεξανδρινό για αρκετές εβδομάδες.

Τα Αλεξανδρινά χρειάζονται φως και ζέστη

Το Αλεξανδρινό ευδοκιμεί σε ζεστό και φωτεινό περιβάλλον μακριά από ρεύματα. Η ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 15 και 22 βαθμών κελσίου, καθιστώντας το Αλεξανδρινό κατάλληλο για το υπνοδωμάτιο και το σαλόνι.

Το Αλεξανδρινό προέρχεται από το τροπικό Μεξικό και χρειάζεται αρκετό φως για να αναπτυχθεί, οπότε τους χειμερινούς μήνες μπορείτε να το τοποθετήσετε κοντά σε παράθυρο με νότιο προσανατολισμό.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την άμεση επαφή του με το ηλιακό φως, καθώς το χειμώνα η ηλιακή ακτινοβολία δεν θα το βλάψει. Να θυμάστε μόνο να είναι πάντα σε προστατευμένο σημείο, χωρίς ρεύματα, καθώς σε πολύ ξηρό περιβάλλον ενδέχεται να χάσει τα φύλλα του γρήγορα.

Το σωστό πότισμα

Το Αλεξανδρινό χρειάζεται διαφορετικές ποσότητες νερού ανάλογα με την τοποθεσία, τη θερμοκρασία του δωματίου, το μέγεθος του φυτού και της γλάστρας που είναι τοποθετημένο. Για μια κλασσική γλάστρα διαμέτρου 13 εκατοστών, χρησιμοποιείστε ένα μικρό ποτήρι νερό.

Αυτό αποτρέπει τη μεγάλη συγκέντρωση νερού στο χώμα, καθώς και την υπερχείλιση. Τα μίνι Αλεξανδρινά δεν χρειάζονται περισσότερο από ένα σφηνάκι με νερό και όσο δεν απορροφάται μέσα σε δέκα λεπτά από το πότισμα, καλό είναι να αφαιρείται. 

Ποτίστε το Αλεξανδρινό μόνο όταν το χώμα του είναι εντελώς στεγνό. Αυτό μπορεί να σημαίνει κάθε μέρα στην περίπτωση που έχετε τοποθετήσει το Αλεξανδρινό σας κοντά στο καλοριφέρ ή κάθε δεύτερη ή τρίτη ημέρα για φυτά που βρίσκονται σε άλλα σημεία του σπιτιού.

Μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα υγρασίας του Αλεξανδρινού σηκώνοντας προσεκτικά το φυτό. Αν είναι ελαφρύ, σημαίνει ότι χρειάζεται πότισμα. Έχετε υπόψη σας, ότι τα Αλεξανδρινά σε μικρότερες γλάστρες χρειάζονται πιο συχνό πότισμα και είναι καλό να ελέγχετε τα μίνι Αλεξανδρινά καθημερινά. Μπορείτε επίσης να ποτίσετε το Αλεξανδρινό βυθίζοντας τις ρίζες του στο νερό, τεχνική που βοηθάει το χώμα να κρατήσει περισσότερη υγρασία από το κανονικό πότισμα. 

Γενικά, να θυμάστε ότι το χώμα είναι προτιμότερο να είναι πιο ξηρό, παρά πολύ υγρό, και να το ποτίζετε λίγο και συχνά, παρά σπάνια χρησιμοποιώντας μεγάλη ποσότητα νερού. Το Αλεξανδρινό μπορεί να διατηρηθεί πιο φρέσκο αν χρησιμοποιήσετε ένα απλό υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά εσωτερικού χώρου μια φορά την εβδομάδα. 

Ποιοτικά χαρακτηριστικά

Εάν επιλέξετε ένα φυτό καλής ποιότητας και ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές, το Αλεξανδρινό θα παραμείνει φρέσκο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προσέξτε το φυτό που θα επιλέξετε να έχει γερά φύλλα και μικρά κίτρινα άνθη στο κέντρο του, το χώμα να μην είναι ούτε τελείως στεγνό, ούτε πολύ υγρό και αποφύγετε να αγοράσετε κάποιο φυτό που βρίσκεται τοποθετημένο στην είσοδο του ανθοπωλείου, όπου υπάρχουν ρεύματα.

Είναι σημαντικό να τυλίξετε το Αλεξανδρινό σε χαρτί για τη μεταφορά του στο σπίτι σας, προκειμένου να το προστατέψετε από ρεύματα και θερμοκρασίες χαμηλότερες των 12 βαθμών Κελσίου. Έτσι, αποτρέπετε τη δημιουργία μη ορατών βλαβών, που ενδεχομένως οδηγήσουν σύντομα σε πρόωρη απώλεια των φύλλων του.

Πηγή “Stars for Europe”