Χριστούγεννα: Πολλές φορές έχουμε ακούσει κατά τη διάρκεια του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού με τη γαλοπούλα όταν νιώθουμε νυσταγμένοι. Λέτε να φταίει η γαλοπούλα;

Κι όμως ισχύει αυτό που λένε. Η γαλοπούλα έχει μία ουσία, ένα αμινοξύ που λέγεται τρυπτοφάνη και το οποίο χρησιμοποιείται από τον ανθρώπινο οργανισμό για την παραγωγή σεροτονίνης. Η σεροτονίνη λοιπόν που βοηθά στο να μας έρθει ο ύπνος κάνει τη δουλειά και νιώθουμε νύστα.

ad

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όμως! Σας το λέω για να μην αρχίσουν να τρώνε γαλοπούλες όσοι έχουν αϋπνίες.

Η γαλοπούλα περιέχει την ίδια ποσότητα τρυπτοφάνης όσο και το μοσχάρι και τα αυγά, αλλά και το κοτόπουλο και το ψάρι. Άρα αθώα η γαλοπούλα μας.

Ωστόσο στο ρεβεγιόν των Χριστουγέννων δεν τρώμε μόνο γαλοπούλα, αλλά είναι ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες που σημαίνει ότι μαζί με την τρυπτοφάνη αυξάνονται τα επίπεδα ινσουλίνης.

Η κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα επειδή υπάρχει αυξημένη ροή αίματος στο στομάχι για πέψη και μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Έτσι σίγουρα δεν είναι μόνο γαλοπούλα που “μας νυστάζει”.