Ρόδος

Χριστούγεννα: Φτάνει λοιπόν η γιορτή των Χριστουγέννων και πολλοί είναι εκείνοι που θα ήθελαν να ταξιδέψουν και να απολαύσουν τα ήθη και τα έθιμα μακριά από τις πόλεις.

Μία από τις προτάσεις του citynow.gr είναι τα Δωδεκάνησα και πιο συγκεκριμένα στη Ρόδο. Βέβαια σε όλο το σύμπλεγμα των νησιών, οι κάτοικοι νηστεύουν 40 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα έτσι ώστε να προετοιμαστούν για τη γέννηση του Θεανθρώπου.

Στη Ρόδο από τα κύρια πιάτα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι το χοιρινό κρέας. Μάλιστα, στα γραφικά χωριά της Ρόδου το σφάξιμο το χοίρου έχει μία ιδιαίτερη ιεροτελεστία. Φυσικά, δεν γίνεται τραπέζι στη Ρόδο τα Χριστούγεννα, χωρίς τα γιαπράκια ή για όσους δεν ξέρουν τα γνωστά ντολμαδάκια.

Φυσικά για γλυκό και στη Ρόδο πάντα κυριαρχούν οι δίπλες.

Από τα πιο ωραία έθιμα την ημέρα των Χριστουγέννων στη Ρόδο είναι πως οι κάτοικοι πηγαίνουν οικογενειακά στην εκκλησία και εν συνεχεία όλοι μαζί επισκέπτονται τους ηλικιωμένους για τις ευχές.

Σε πολλά χωριά της Ρόδου ήταν έθιμο να επισκέπτονται ομαδικά, σαν μεγάλη παρέα, το βράδυ των Χριστουγέννων τα σπίτια όσων γιορτάζουν με τους οικοδεσπότες να είναι «υποχρεωμένοι» να τους κεράσουν όλους.

Βέβαια το έθιμο αυτό για όσους αντέχουν συνεχίζεται μέχρι το πρωί όπου ξεκινά ο νέος γύρος επισκέψεων την επόμενη ημέρα.

Στον Αρχάγγελο, στη Σάλακο και σε πολλά άλλα από τα χωριά της Ρόδου, το «Χριστόψωμο» είναι το πρόσφορο που πάνε στον παπά τα Χριστούγεννα. Το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων στρώνεται από το βράδυ της παραμονής. Στο κέντρο τοποθετείται το χριστόψωμο και δίπλα το μέλι με πολλούς ξηρούς καρπούς.