Δελφίνια iSea
Πηγή: iSEA Facebook

Τα δελφίνια του Θερμαϊκού κόλπου μελετούν μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea καταγράφοντας το καθένα ξεχωριστά με το μοναδικό «δαχτυλικό» του αποτύπωμα, που στα δελφίνια είναι το ραχιαίο πτερύγιο.

Το πρόγραμμά μας Thermaikos Dolphin Project, που ξεκίνησε στα τέλη της άνοιξης με την υποστήριξη του SANIResort, περιλαμβάνει τη συστηματική παρακολούθηση των κητωδών του Θερμαϊκού Κόλπου με τη μέθοδο της φωτοαναγνώρισης.Καθορισμός χαρακτηριστικής εικόνας

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί δύο διαφορετικά είδη δελφινιών στην περιοχή, Ρινοδέλφινα (Tursiops truncatus) και Κοινά δελφίνια (Delphinus delphis).

Τα Ρινοδέλφινα αποτελούν το πιο κοινό είδος δελφινιών στην Ελλάδα και απαντώνται συχνά σε παράκτιες περιοχές. Αντίθετα, ο πληθυσμός των “άλλοτε” Κοινών δελφινιών έχει πλέον μειωθεί εξαιρετικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες, καθιστώντας τα σπάνια».

Σημειώνεται ότι το Κοινό δελφίνι θεωρείται πλέον κινδυνεύον καθώς το είδος έχει μειωθεί αισθητά στη Μεσόγειο λόγω της υπεραλίευσης της τροφής του και της εμπλοκής του σε αλιευτικό εξοπλισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με την iSea, παρά τη γενικευμένη μείωση του Μεσογειακού πληθυσμού του είδους, το Βόρειο Αιγαίο συνιστά μια περιοχή στην οποία υπάρχει σε αρκετά μεγάλη αφθονία ακόμα και σήμερα.

Το Ρινοδέλφινο συναντάται συχνά κοντά στις ακτές του Β. Αιγαίου, αν και ο πληθυσμός του έχει μειωθεί σημαντικά στη Μεσόγειο και πλέον το είδος θεωρείται τρωτό.