Για 4η χρονιά, οι φοιτητές του Deree – The American College of Greece ύψωσαν τη φωνή τους κατά της ακαδημαϊκής απάτης (contract cheating), μέσα από μία σειρά εκδηλώσεων που διοργάνωσαν στο campus του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.
Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο campus του Deree σειρά εκδηλώσεων υπέρ της ακαδημαϊκής εντιμότητας και κατά του παραεμπορίου της γνώσης –ενός φαινομένου που παρουσιάζει έξαρση τα τελευταία χρόνια– στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης κατά της Ακαδημαϊκής Απάτης (International Day of Action Against Contract Cheating).
Στην κινητοποίηση αυτή πήραν μέρος 128 εκπαιδευτικά ιδρύματα απ’ όλο τον κόσμο.
Με τον ορισμό ως «η πρακτική της ανάθεσης φοιτητικών εργασιών σε τρίτους», το contract cheating είναι ένα φαινόμενο ιδιαίτερα απειλητικό ενώ υπολογίζεται ότι δυνητικά 31 εκ. φοιτητές σε όλο τον κόσμο έχουν πληρώσει για ακαδημαϊκές εργασίες! Πρόκειται για έναν συντηρητικό υπολογισμό, καθώς η αύξηση αυτής της πρακτικής σε όλο τον κόσμο υποδεικνύει ότι πρόκειται πλέον για ένα συστημικό πρόβλημα.
Στόχος λοιπόν αυτής της παγκόσμιας ημέρας δράσης είναι να υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την ύπαρξή της και τους κινδύνους που θέτει όχι μόνο για τα εκπαιδευτικά συστήματα, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας.
Έτσι, για 4η χρονιά, οι φοιτητές του Deree πήραν θέση κατά της ακαδημαϊκής απάτης, φέρνοντας στο προσκήνιο το πρόβλημα, ως μέρoς μίας διεθνούς προσπάθειας που στοχεύει τις εκπαιδευτικές κοινότητες, τις κυβερνήσεις και όλους τους πολίτες.
Την ίδια μέρα, οι φοιτητές του Κολλεγίου διοργάνωσαν σειρά –δημιουργικών και άλλων– δράσεων, όπως βίντεο υπέρ της ακαδημαϊκής ακεραιότητας, θεατρικό installation, τοιχογραφίες, διαδραστικά παιχνίδια και άλλα με περιεχόμενο και μηνύματα κατά του φαινομένου.
«Η απάτη υπονομεύει τη μάθηση και την ακεραιότητα των εκπαιδευτικών θεσμών μας» σημειώνει η κα Λίτσα Μουρελάτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αγγλικών στο Deree, η οποία πρωτοστατεί στην καμπάνια ευαισθητοποίησης για το φαινόμενο, με εισηγήσεις σε διεθνή συνέδρια και πολυετή ερευνητική δράση.
«Είναι άδικο για τους φοιτητές που εργάζονται έντιμα, ενώ υποβαθμίζει την αξία του πτυχίου και τη φήμη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» συμπληρώνει η κα Μουρελάτου και τονίζει: «Πάνω απ’ όλα, η συμμετοχή των φοιτητών είναι ζωτικής σημασίας. Χρειάζεται οι ίδιοι να πάρουν στα χέρια τους την κατάσταση, να κατανοήσουν τι υπάρχει από πίσω αλλά και την περηφάνια που συνεπάγονται οι σπουδές τους.
Όμως πρέπει κι εμείς να περάσουμε το συλλογικό μας μήνυμα μαζί τους, ώστε να προαγάγουμε την κατανόηση, τον προβληματισμό και τη δράση».