ΔΕΘ 2024: To Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού λαμβάνει μέρος στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται από 7 έως 15 Σεπτεμβρίου 2024.

Το ΙΜΕ, ως ο πρώτος φορέας που χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες και την εικονική πραγματικότητα για την προώθηση και διάδοση του πολιτισμού υποδέχεται το κοινό στο Περίπτερο 15, Θέση 47 και σας καλεί να εξερευνήσετε ένα μέρος των καινοτόμων εφαρμογών που έχει αναπτύξει και των προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει.

Η συμμετοχή του ΙΜΕ στη ΔΕΘ έχει ως στόχο να αναδείξει τη δυναμική των τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας και να ενημερώσει το κοινό για τις εξελίξεις σε θέματα που αφορούν την τεχνολογία και τον πολιτισμό.

ΔΕΘ 2024

Στο περίπτερο, στον χώρο του «Εικονικού Κινηματογράφου» οι παρευρισκόμενοι με τη χρήση των κατάλληλων γυαλιών θα μπορούν να παρακολουθήσουν παραγωγές εικονικής πραγματικότητας του ΙΜΕ.

Παράλληλα, στο περίπτερο θα βρίσκονται VR κάσκες, με τη χρήση των οποίων οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν εικονικά και να δουν σε πιστή αναπαράσταση το «Εργαστήρι του Φειδία στην Ολυμπία», καθώς επίσης να γίνουν «βοηθοί» του γλύπτη, ακολουθώντας πιστά τη διαδικασία που εφάρμοσε για την κατασκευή του περίφημου χρυσελεφάντινου αγάλματος του Δία.

ΔΕΘ 2024

Φορώντας τις κάσκες εικονικής πραγματικότητας, οι επισκέπτες θα μπορούν να βιώσουν μία διαδραστική εμπειρία σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Θα μπορέσουν να ανακαλύψoυν πώς έμοιαζε η Αττική από τον βράχο της Ακρόπολης πριν από 70 εκατομμύρια χρόνια μέχρι και το 1874 μ.Χ. μέσω του προγράμματος Palaeoscope.

Το έργο Palaeoscope «Ανάπτυξη Καινοτόμων Εφαρμογών για την Ανάδειξη του Ιστορικού και Γεωλογικού Παρελθόντος Τουριστικών Περιοχών» χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» και οι συμμετέχοντες μπορούν να γνωρίσουν μέσα από μία διαχρονική διαδραστική εμπειρία τα ζώα, ψάρια και φυτά των γεωλογικών εποχών αλλά και την αρχιτεκτονική και πολεοδομική ιστορία της κλασικής εποχής και της νεότερης Αθήνας.

Με τις VR κάσκες θα τους δοθεί η ευκαιρία να γίνουν πρωταγωνιστές διαφορετικών ιστοριών, να λύσουν μυστήρια και να σώσουν τους αγαπημένους τους ήρωες. Πιο συγκεκριμένα, να συμμετάσχουν στην επικίνδυνη αποστολή στα Τείχη της βυζαντινής Θεσσαλονίκης, για να παραδώσουν ένα κρίσιμο μήνυμα, όπως επίσης να περισώσουν ένα έγγραφο, αποδεικτικό αθωότητας, στη συνωμοσία στις αρχαίες Αιγές.

Τέλος, θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν μία VR εμπειρία μέσω της διαδραστικής εφαρμογής «Πόλεμος και Ειρήνη» μέσω της οποίας θα μεταφερθούν στο παρελθόν της Ιεράς Μονής του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία. Αποτελεί μέρος του έργου «Ανάπτυξη Τρισδιάστατων Παραγωγών» για την Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία της πράξης «Ψηφιοποίηση Ιερών Κειμηλίων Ενοριακών Ναών», με αναθέτουσα αρχή το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ανάδοχο έργου, το ΙΜΕ.

Έμπειροι μουσειοπαιδαγωγοί του ΙΜΕ υποδέχονται και ενημερώνουν τους επισκέπτες καθόλη τη διάρκεια της ΔΕΘ. Τέλος, ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής παρέχει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να παρακολουθήσουν τη διαδικασία τρισδιάστατης εκτύπωσης ενός αντικειμένου και τη μετάβασή του από τον εικονικό στον φυσικό κόσμο.

Στο περίπτερό μας, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 12:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Διαμορφώνοντας το Ψηφιακό Μέλλον: Η Σύγκλιση Πολιτικών, Πολιτισμού και Καινοτομίας», που θα επικεντρωθεί στον συνδυασμό της ψηφιακής πολιτικής, του πολιτισμού και της καινοτομίας για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος για την Ελλάδα. Ομιλήτες θα είναι ο κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος – Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου – Εκτελεστική Αντιπρόεδρος ΙΜΕ και Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, ο κ. Δημήτρης Εφραίμογλου – Διευθύνων Σύμβουλος ΙΜΕ και ο κ. Δημήτρης Δημητριάδης – Futurist. Τον συντονισμό της συζήτησης θα αναλάβει η δημοσιογράφος, κα Σόνια Χαϊμαντά.

Πληροφορίες:
Χώρος: Περίπτερο 15, Θέση 47

Ωράριο Λειτουργίας:
Δευτέρα-Παρασκευή: 16:00-22:00
Σάββατο & Κυριακή: 10:00-22:00