Διαδικτυακές απάτες

Διαδικτυακές απάτες: Το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute) ενημερώνει τους πολίτες ότι οι τραπεζικές απάτες εις βάρος των διαδικτυακών χρηστών κορυφώθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και εξακολουθούν να συνεχίζονται.

Για τον λόγο αυτό, αξιοποιώντας τις γνώσεις και την πολυετή εμπειρία στο χώρο της κυβερνοασφάλειας το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας, καθώς και έχοντας καταγράψει καθημερινά δεκάδες περιστατικά από καταγγελίες που γίνονται στο Ινστιτούτο μας, προτείνουμε τις εξής λύσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου των ηλεκτρονικών επιθέσεων (phishing):

1. Να δίνεται η επιλογή της χρονοκαθυστέρησης των εμβασμάτων στον τραπεζικό πελάτη e-banking και ειδικότερα να μπορεί να επιλέγει π.χ από 3 έως 6 ώρες χρονοκαθυστέρηση στο έμβασμα που μπορεί να αποστείλει καθόσον έχει παρατηρηθεί ότι το 70% των απατηλών εμβασμάτων έχει πραγματοποιηθεί το πρώτο εικοσάλεπτο από τη στιγμή που παίρνουν τους κωδικούς των θυμάτων – τραπεζικών πελατών.

Ιστορικά σας αναφέρουμε ότι αυτή η επιλογή εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια σε όλα τα τραπεζικά καταστήματα της χώρας μας με απόλυτη επιτυχία καθόσον υπάρχει χρονοκαθυστέρηση όταν ο ταμίας ανοίγει το χρηματοκιβώτιο για να εφοδιάσει το ταμείο του χρήματα. Η κίνηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να αποτρέψει τις ληστείες σε τράπεζες. Το ίδιο πιστεύουμε ότι θα αποτρέψει τους απατεώνες του κυβερνοεγκλήματος.

2. Να παρέχεται μια ειδική γραμμή επικοινωνίας στα άτομα / στους πολίτες που
καταλαβαίνουν άμεσα ότι έχουν πέσει θύμα απάτης, με χρόνο απόκρισης τα 5 λεπτά.

3. Εκπαίδευση των διαδικτυακών πελατών σας για τους τρόπους αντιμετώπισης
απατών – phishing με εξειδικευμένους είτε συνεργάτες του CSI Institute είτε με άτομα
της επιλογής σας.

Εάν οι πολίτες αντιληφθούν περιστατικά που άπτονται του ηλεκτρονικού εγκλήματος, καλούνται να απευθυνθούν στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:

Τηλ. Επικοινωνίας: 11188
Email Επικοινωνίας: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Παράλληλα, το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας μεριμνώντας για την προστασία των πολιτών και σύμφωνα με τον επιμορφωτικό, συμβουλευτικό και ενημερωτικό του
χαρακτήρα, παραμένει στην διάθεση των πολιτών:

Τηλ. Επικοινωνίας: 215 215 10 11
Email Επικοινωνίας: info@csii.gr

Τσέκαρε κι αυτό:

O “μυστικός κήπος” του Jardin