Οι καινοτόμες ιδέες χρειάζονται τολμηρούς ανθρώπους για να βρουν τον χώρο τους στην αγορά. Οι επενδύσεις είναι ένας τομέας με μεγάλες διακυμάνσεις, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε προϊόντα τεχνολογίας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειάζονται εκείνοι που θα αγκαλιάσουν το όραμα πίσω από την ιδέα, Όταν ακούμε, λοιπόν, τον όρο «επενδυτής», σπάνια το μυαλό πάει σε πασίγνωστους καλλιτέχνες και αθλητές, οι οποίοι διαθέτουν ένα μικρό μέρος της περιουσίας τους για τέτοιες δραστηριότητες. Κι όμως, θα εκπλαγείτε αν μάθετε πόσοι είναι εκείνοι που βλέπουν πιο μακριά από τα όρια του προσωπικού τους ταλέντου και, μάλιστα, προτιμούν τον τεχνολογικό τομέα για να επενδύσουν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Jay-Z, καθώς ο διάσημος ράπερ διέκρινε περιθώρια ανάπτυξης στην τεχνολογική εταιρία Aspiro και διέθεσε 56 εκατ. δολάρια για να την αποκτήσει. Με αυτήν ως όχημα, δημιούργησε το Tidal, τον ανταγωνιστή του Spotify στο online streaming, με σημερινή αξία πάνω από 600 εκατ. δολάρια. Πέρα από τη μουσική, ο Jay-Z έχει επενδύσει στην εφαρμογή JetSmarter, που είναι το αντίστοιχο της Uber για ιδιωτικές πτήσεις.
Μπροστά από την εποχή του ήταν και ο Αντρέ Ακάρι. Ο επαγγελματίας παίκτης του πόκερ διαπίστωσε πολύ γρήγορα τις δυνατότητες του blockchain στο παιχνίδι που αγαπά και γνωρίζει καλά, αφού θεωρείται από τους κορυφαίους στον χώρο. Το πόκερ, αφού εμφανίστηκε λίγο μετά το 1820 στις ΗΠΑ, έγινε το πιο διάσημο παιχνίδι με κάρτες σε όλον τον πλανήτη και συνεχώς αυξάνει τη δημοτικότητά του. Αρχικά, βέβαια, χρειαζόταν η φυσική παρουσία για να παίξει κάποιος, ενώ παράλληλα υπήρχαν περιορισμοί στον αριθμό παικτών που μπορούσαν να καθίσουν σε ένα τραπέζι.
Από τις αρχές του 1900 έως την τελευταία δεκαετία του προηγούμενου αιώνα, το πόκερ μπήκε στα καζίνο του Λας Βέγκας κι έπειτα επεκτάθηκε σε εκείνα όλου του πλανήτη, όπου επισκίασε τα άλλα παιχνίδια που υπήρχαν εκεί. Η τεχνολογία αποδείχθηκε, όμως, πολύτιμος σύμμαχος του αθλήματος όταν με την αλλαγή της χιλιετίας η βιομηχανία του πόκερ κατάλαβε ότι το μέλλον βρίσκεται στην ψηφιακή εποχή.
Με το internet, τα κινητά τηλέφωνα και τις εξειδικευμένες εφαρμογές, ήρθε η online εποχή του παιχνιδιού, με παίκτες σαν τον Ακάρι να παίζουν όποτε θέλουν, από όπου θέλουν, χωρίς περιορισμούς. Ο 50χρονος Βραζιλιάνος όμως, εκτός από τις ικανότητές του στο online poker, που τον ανέδειξαν σε κορυφαίο παίκτη, επένδυσε και σε άλλους τεχνολογικούς τομείς. Πρώτα στην ομάδα esports της FURIA από τη Βραζιλία κι έπειτα με τη δημιουργία ενός blockchain lab και NFT projects, υπό την αιγίδα της ομώνυμης εταιρίας που δημιούργησε.
Υπάρχουν, βέβαια, πολλές άλλες περιπτώσεις διάσημων που θεωρούν ότι η επένδυση στην τεχνολογία έχει πολλά να προσφέρει. Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, για παράδειγμα, δε δίστασε να επενδύσει σε τουλάχιστον έξι εταιρίες τεχνολογίας, όπως η Zuli, ενώ, πρόσφατα, στα Όσκαρ μίλησε – καθόλου τυχαία – για την κλιματική αλλαγή, μιας και το 2024 τον βρήκε να επενδύει στην ηλιακή ενέργεια και στην ανακύκλωση. Και εάν, οι έξι εταιρίες ακούγεται μεγάλος αριθμός, ο Τζάρεντ Λέτο έχει σπάσει τα ρεκόρ με παραπάνω από 40 επενδυτικές κινήσεις. Ο «Τζόκερ», στην πραγματική ζωή του, έχει ποσοστά σε κορυφαίες εταιρίες, όπως το Reddit και το Meerkat.
Ο αγαπημένος Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ δείχνει, επίσης, να μη φοβήθηκε να ρισκάρει και προχώρησε σε αρκετές επενδύσεις ψυχαγωγίας, πηγαίνοντάς το ένα βήμα παραπέρα με την ίδρυση της ίδιας της εταιρίας του, η οποία… επενδύει σε startups! Η διάσημη Τζέσικα Άλμπα, από την άλλη, πήρε τον «πράσινο» δρόμο, επενδύοντας σε οικολογικά είδη για βρέφη και για το σπίτι. Η «Honest Company», παρότι μπορεί να μην σας εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά, κοστολογείται στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια.
Ο επενδυτικός παροξυσμός, όμως, δεν σταματάει στη μεγάλη οθόνη. Ο Τζάστιν Μπίμπερ, ο Καναδός τραγουδιστής που κατέκτησε την ποπ ανά τον κόσμο μέσα σε λίγα χρόνια, προχώρησε σε αρκετές επενδύσεις εκατομμυρίων με επίκεντρο, κυρίως, τα κοινωνικά δίκτυα. Από εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το Tinychat, έως το Stamped, θα συναντήσετε το όνομά του, μιας και έβαλε την υπογραφή του και… αρκετά εκατομμύρια.
Ηθοποιοί, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές, ακόμα και διάσημα μοντέλα, όπως η Κάρλι Κλος, η οποία επεκτάθηκε στον προγραμματισμό, τολμούν να υποστηρίξουν νέες τεχνολογίες, να επενδύσουν σε νέες ιδέες και να κάνουν το όραμά τους – ή να βοηθήσουν άλλους να το κάνουν – πραγματικότητα.
Τσέκαρε κι αυτά:
SNIK: Η μεγάλη συναυλία με τον Toquel και τη LILA στα Άνω Λιόσια
Ρέθυμνο φαγητό: Η ταβέρνα Μαριού στο ομώνυμο χωριό