Κρέας

Νέα επιστημονική μελέτη δείχνει πως οι άνθρωποι που τρώνε κόκκινο κρέας ή επεξεργασμένο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για μία καρδιαγγειακή νόσο ή και για πρόωρο θάνατο από διάφορες αιτίες.

Αυτή βέβαια η μελέτη έρχεται λίγο καιρό, μετά την άλλη έρευνα που από κάποιους χαρακτηρίστηκε αιρετική και η οποία έλεγε πως η κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος δεν εγκυμονεί κανέναν απολύτως κίνδυνο.

Η έρευνα λοιπόν αυτή δείχνει πως εάν καταναλώνει κάποιος δύο μερίδες τέτοιου κρέατος την εβδομάδα έχει αυξημένο κατά 3% έως 7% κινδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 3% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Για το λευκό κρέας των πουλερικών αυτή η έρευνα μας έστειλε τελείως. Γιατί σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακό νόσημα, αλλά όχι για τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Νορίνα Άλεν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Internal Medicine”, αξιολόγησαν στοιχεία για σχεδόν 29.700 άτομα με μέση ηλικία 54 ετών σε βάθος έως τριών δεκαετιών, συσχετίζοντας τη διατροφή τους με την κατάσταση της υγείας τους.